Atkarībā no ruma garšu pastiprinošo aromātvielu daudzuma un atkarībā no fermentācijas procesa īpatnībām, kā arī atkarībā no destilēšanas metodes un izturēšanas faktoriem, rums tiek iedalīts trijos pamatveidos:
Vieglais (light boiled) – vāji izteikts aromāts un garša, gatavo Kubā (Havanna Club, Captain Morgan, White Label),
Vidējais (middle boiled) – gatavo Meksikā, Barbadosā (Captain Morgan Gold Label),
Smagais, intensīvais (heavy boiled) – spilgti izteikts aromāts un garša, gatavo Jamaikā un Trinidadā (Havanna Club, Myers Planters, Punch, Captain Morgan Black Label).
Ruma garša un aromāts variējas no vieglāka uz smagāko. Jo smagāks rums, jo spilgtāks un intensīvāks būs aromāts. Kubā ražotie rumi biežāk ir viegli, Portarikāņu un Barbadosas rumi – vidēji, savukārt Jamaikas rumi – smagi.
Šie iepriekš minētie trīs ruma pamatveidi primitīvi tiek sadalīti vairākās kategorijās, kuru galvenā atšķirība ir izturēšanas ilgums:
White/Light/Silver/Blanca/Blanc – gaišais rums. Šajā kategorijā ietilpst caurspīdīgi, maigi rumi, kuri radīti izmantojot alambic charentais destilācijas iekārtu. Var tikt izturēts līdz 18 mēnešiem. Ruma caurspīdīgums var tikt panākts izmantojot filtrāciju un dzidrināšanas metodes. Taču pārsvarā veikalā nonāk neizturēti. Baltais rums ne tikai izskatās vieglāks par brūno, tam arī ir maigāka garša. Tādēļ baltais rums izcili der jaukšanai ar citām sastāvdaļām, piemēram, augļu sulu, liķieriem un limonādēm, jo tās nenomāc sastāvdaļu garšu. Ruma vieglais aromāts diezgan ātri izgaro, tādēļ baltais rums nav piemērots karstajiem punšiem un grokiem.…