Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Kristīnes jūtu un prāta sadursme R.Blaumaņa novelē "Purva bridējs"

     

    Eseja3 Literatūra

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:868788
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rūdolfs Blaumanis ir viens no meistarīgākajiem cilvēku pārdzīvojumu atklājējiem. Latviešu valodas sinonīmu vārdnīcā pie vārda pārdzīvojums atradu 4 vispiemērotākos sinonīmus: aizgrābtība, aizkustinājums, saviļņojums, pārbaudījums. Tieši R.Blaumanis spēj vismeistarīgāk šos vārdus apspēlēt un atklāt varoņu raksturos, dialogos un monologos. Darbs, kas ir bagāts ar dažādiem pārdzīvojumiem, ir novele „Purva bridējs” . Tā sevī paslēpusi spēcīgu jūtu un prāta sadursmi.
Noveles „Purva bridējs” galvenie tēli ir Kristīne un Edgars, kuru dzīves ir saistītas jau no agras bērnības. Bērnībā abi gājuši vienā skolā, bet starp abiem nav bijusi nekāda lielā draudzība, drīzāk, kaut kas līdzīgs naidam, jo Edgars pret Kristīni izturējās kā mazs negantnieks: „ Jo, ja meitene kādreiz ar saskrāpētu vaigu bija pārnākuse mājā, tad gandrīz katru reizi grēkdaris bija bijis Edgars.” Bet tagad, kad abi jau ir pāri bērnībai un pusaudža vecumam, starp abiem parādās citādākas jūtas, kaut kas lielāks par vienkāršu draudzību. Izskatās, ka bērnības pāri darījumi ir aizmirsti, pāršķirta jauna lapa, vienkārši aizmirsta pagātne, dzīvojot tālāk ar skatu uz priekšu. Edgara attieksme pret Kristīni mainījusies pēc gadiem Polijā, kas Edgaru savā ziņā ir mainījusi par 180 grādiem: „ (...) viņš pret Kristīni, kura šo triju gadu laikā bija pilnīgi uzplaukuse, vairs tā neizturējās kā agrāk. Viņš viņu vairs nepiezoboja, neķircināja - viņš viņu sveicināja, cepuri tikpat dziļi nolaizdams kā priekš barona,” Edgara trūkumi nebija nedz negodīgums, nedz cietsirdība, bet viņā slēpās liels ļaunums – alkoholisms!

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1122454
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties