Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:867476
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Rīcībspējas jēdziens    4
2.  Darījumspēja un deliktspēja    7
3.  Fiziskas personas rīcībspēja un tās ierobežošana    9
4.  Juridiskas personas rīcībspēja    12
5.  Kopsavilkums    14
6.  Izmanto avotu saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

Savā ikdienišķajā dzīves ritmā cilvēks nemaz neaizdomājas, kādas spējas tam piemīt. Runa nav par bioloģiskām spējām, bet gan par tām, kuras nodrošina mums valsts. Savā darbā autore pēta spēju, kas ļauj cilvēkam darboties tiesiskā sfērā, būt atbildīgam par savām rīcībām.
Cilvēkam piemīt spēja pašam kārtot tiesiskus darījumus un uzņemties atbildību par tiem.
Mūsdienās katram cilvēkam piemīt tiesībspēja un rīcības spēja, kas ir savstarpēji saistītas. Tās nerodas un nebeidzas vienlaicīgi, taču savā mijiedarbībā ļauj cilvēkiem dzīvot pilnvērtīgu tiesisku dzīvi. Ne katram cilvēkam ir zināms un skaidrs, ko rīcības spēja nozīmē un kā ar to jārīkojas. Autora uzdevums ir noskaidrot visas rīcībspējas nianses, kā tā darbojas, kādas tiesības un pienākumus tā uzliek katram no mums.
Pasaules vēsturē šis termins ir pazīstams ne tik sen. Cilvēks varēja būt gan par tiesību subjektu, gan par tiesību objektu. Vēsturē cilvēks ilgus gadsimtus bija nevis tiesību subjekts, bet gan vairāk tiesību objekts, piemēram, vergi, kurus saimnieki varēja pirkt kā lēto, klusējošo darbaspēku, gan arī pārdot līdz ar zemes gabalu. Mūsdienās visi cilvēki ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, savādāk nemaz pašlaik nevar iedomāties. Bet pagātnē, kārtu sabiedrībā, tiesību subjekti bija visai atšķirīgi likuma un tiesas priekšā. Priviliģētās kārtas baudīja īpašas tiesības un pienākumus, bet, savukārt, mazāk priviliģētā sabiedrības daļa baudīja tikai to, kas no tiesībām un pienākumiem palika pāri. Protams, arī mūsdienās ne visi cilvēki bauda vienlīdz vienādas tiesības un pienākumus, viena subjekta tiesības likums aizsargā vairāk, otra subjekta tiesības - mazāk, taču mūsdienās tās nav kārtas, bet gan statuss sabiedrībā, vecums, nodarbošanās u. tml.
Rīcībspēja, piemīt ne visiem cilvēkiem, kam piemīt tiesībspēja. Tai var būt ierobežojumi, kas ir saistīti ar cilvēka vecumu, garīgo veselību. Tāpat tā arī iedalās pēc tiesību subjektiem, jo mūsu dienās ir ne tikai fiziskas, bet arī juridiskas personas, kam arī piemīt sava veida rīcības spēja.
Rīcībspējā ietilpst darījumspēja, kas ļoti svarīga cilvēkiem, jo tā ir spēja mūsdienu straujās ekonomikas laikā slēgt darījumus ar citā personām, un deliktspēja, kas arī ir tik pat svarīga sabiedrībai, kad persona ir spējīga atbildēt par savām izdarītām darbībām likuma priekšā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1382919
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties