Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:866295
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sēnes ir liela organismu grupa. Nu jau labu laiku sēnes ir atdalītas no augu valsts, jo tās nesatur augiem raksturīgo zaļo pigmentu – hlorofilu un barojas heterotrofi izmantojot vai jau atmirušu organismu vielas (saprotrofās sēnes) vai arī pārtiekot no dzīvu organismu vielām (parazītiskās sēnes).Tās uzsūc sašķidrinātās organiskās vielas . Sēnes izdala gremošanas fermentus uz apkārtējām vielām, kuras viņas grib apēst.
Sēnes var būt gan vienšūnu, gan daudzšūnu (tātad gan mikroskopiskas, gan makroskopiskas). Daudzšūnu sēnes ķermenis sastāv no veģetatīvās daļas – sēņotnes jeb micēlija un ģeneratīvās daļas – augļķermeņa. Augļķermeņi veidojas no micēlija. Micēlijs sastāv no tieviem pavedieniem, ko sauc par hifām.
Sēņu barošanās
Sēnes barojas heterotrofi:
Ar nedzīvām organiskām vielām (sarofītsēnēm)
Ar dzīvām organiskām vielām (parazītsēnes, piem., piepes)
Mikoriza īpašs simbiozes (divu organismu kopdzīve, kurā labumu gūst abi komponenti) veids starp sēnes micēliju un augstāko augu saknēm.
Sēņu vairošanās
Sēnes vairojas ar mikroskopisku reproduktīvo vienību palīdzību, kuras sauc par sporām. Lielākā daļa sēņu veido sporas. Dzimumvairošanās laikā 2 dažādu dzimumu (micēliju) hifas (tās ir haploīdas) saplūst. To kodoli var kādu laiku nesaplūst (dikarionā stadija). Kad kodoli saplūst, veidojas zigota, kura mejotiski dalās un veido sporas. Sēņu sporas tūlīt dīgst un veido hifas. Sporas ir nekustīgas, tās izplata vējš vai dzīvnieki.
Ja notiek bezdzimumvairošanās, tad sporas veido 1 micēlijs. Bezdzimumvairošanās notiek arī micēlijam fragmentējoties, piemēram, raugi bezdzimumiski vairojas pumpurojoties.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties