Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:863934
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 25 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Organisma šķidrā daļa asinis    5
1.1.  Asins formelementi    7
1.2.  Asins plazma    10
1.3.  Asins grupas    11
2.  Asins un asins plazmas tranfuzioloģija    13
2.1.  Asins un asins plazmas iegūšana    14
2.2.  Asins un asins plazmas tālākā izmantošana    16
3.  Asins sagatavošanas iestāde X pilsētā    20
3.1.  Vēsturiskais aspekts    21
3.2.  Personāla darba specifika    22
3.3.  Donori X pilsētā    23
4.  Pētījums    25
  Secinājumi    36
  Kopsavilkums    38
  Izmantotā literatūra    39
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
1. Dažādu iemeslu dēļ cilvēka organismā var samazināties asinis, un ir nepieciešama asins vai asins plazmas pārliešana. Lai cilvēkam palīdzētu ir nepieciešama noteiktas grupas asinis, kuras, pateicoties, Asins sagatavošanas iestādēm visā Latvijā, ir iespējams nodrošināt nelielā daudzumā.
2. Asinis ir organisma šķidrie audi, kuru masa – formelementi un asins plazma atrodas patstāvīgā kustībā. Asiņu fizikāli ķīmiskā sastāva regulācijā piedalās dažādi tādēļ pēc asiņu sastāva var spriest var visu orgānu funkcijām vai atklāt pataloģiskos procesus organismā.
3. Asins formelementus iedala sarkanajos asinsķermenīšos (eritrocīti), baltajos asinsķermenīšos (leikocīti) un asins plātnītēs (trombocīti). Katram no asins formelementu ķermenītim ir sava funkcija, dzīves ilgums un nozīme organismā, nemainīgas vides uzturēšanai.
4. Asins šķidrā daļa ir asins plazma, kas ir vienīgā olbaltumvielu rezerve, kura ir regulāri jāpapildina ar uzturu. Galvenie plazmas olbaltumi ir albumīns, globulīns un fibrinogēns, kas organismā uztur koloīdosmotisko spiedienu un nodrošina normālu ūdens un sāļu maiņu kapilāros.
5. Pateicoties, K. Landšteineram (1868 – 1943) un J. Janskim (1873 – 1921), kuri no 1901. līdz 1907. gadam atklāja asinsgrupas, varēja uzsākt veiksmīgu asiņu pārliešanu. Šobrīd ir atklātas 4 asins grupas 0, A, B, un AB asinsgrupa.
6. Liela nozīme ir rēzus antigēnam, ko 1940. gadā atklāja K. Landšteiners un A. Vīners (1907 – 1976). Ja rēzus antigēns atrodas cilvēka organismā, tad viņa asinis ir rēzus pozitīvas (Rh(+)), ja rēzus antigēna organismā nav, tad asinis ir rēzus negatīvas (Rh(-)).
7. Asins un asins plazmas pārliešanu sauc par transfuzioloģiju, kas sevī ietver asins iegūšanu, konservēšanu, uzglabāšanu, transportēšanu un pašu pārliešanu.
8. Lai iegūtu derīgas asinis vai asins plazmu no donora, tiek izmantoti vienreiz lietojami konteineri, ievērojpt visus antiseptikas un aseptikas nosacījumus.


9. Iegūto asiņu un asins plazmas pārliešana tiek nozīmēta tikai pacientam vitālas nepieciešamības gadījumā – tajos gadījumos, kad rodas draudi pacienta drošībai, kas var rasties asrī ar lielu asiņu zudumu vai smagu saslimšanu. No asins plazmas tiek ražoti medikamenti – albumīns un globolīns.
10. Transfuzioloģijas nozares pilnveidošanai ir nepieciešamas telpas, kurās var veiksmīgi realizēt transfuzioloģiju. Šādas iestādes sauc par Asins sagatavošanas iestādēm.
11. X pilsētas Asins sagatavošanas iestāde atrodas X pilsētas X slimnīcā, kas ir Kurzemē lielākā slimnīca un līdz ar to X pilsētas Asins sagatavošanas iestāde tiek dēvēta par Asins sagatavošanas nodaļu.
12. X pilsētas Asins sagatavošanas nodaļā darbojas 6 medicīnas darbinieki, 1 ārsts, 4 māsas un 1māsu palīgs, kuru darba pienākumi ir sadalīti.
13. X pilsētas Asins sagatavšanas nodaļu 2008. gadā apmeklēja 1182 asins donori un apmēram 1000 asins plazmas donori. Asins donori asinsi drīkst nodot maksimums 4 – 5 reizes gadā, savukārt asins plazmas donori plazmu drīkst nodot 1 reizi nedēļā līdz kopējam tilpumam 15l gadā.
14. No praktiskā pētījuma ieguvu datus par asins un asins plazmas donoru kustību X pilsētā. Secināju, ka to kustība ir samērā liela, taču lai to vēl palielinātu ir nepieciešama Asins sagatavošanas nodaļas aktivitātes donoru piesaistīšanā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties