Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:859773
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  Pārtikas piedevu vispārējs raksturojums    4
1.1  Pārtikas piedevu jēdziena definējums    4
1.2  Pārtikas produkti, kuru apstrādē vai ražošanā nav atļauta pārtikas krāsvielu lietošana    4-6
2.  Pārtikas piedevu iedalījums    7
2.1.  Krāsvielas    7
2.2  Konservanti    7
2.3.  Emulgatori    7-8
2.4  Antioksidanti    8-9
2.5  Skābuma regulētāji    9
2.6  Saldinātāji    9-10
3.  BEZALKOHOLISKIE DZĒRIENI    11
3.1  Saldi bezalkoholiski atspirdzinoši dzērieni    11
3.2  Augļu sulas    11
3.3.  Limonādes    11
4.  Pārtikas piedevu ietekme uz cilvēka veselību    12-13
5.  Pētījuma daļas rezultātu analīze    14-25
6.  E-VIELAS BEZALKOHOLISKAJOS DZĒRIENOS    26-27
  Secinājumi    28
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    31
Darba fragmentsAizvērt

1.1.Pārtikas piedevu jēdziena definējums

Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu.[8,53]

1.2 Pārtikas produkti, kuru apstrādē vai ražošanā nav atļauta pārtikas krāsvielu lietošana.

Pārtikas piedevas nedrīkst pievienot šādiem pārtikas produktiem:
neapstrādātiem pārtikas produktiem - pārtikas produktiem, kas nav apstrādāti vai ir apstrādāti tā, ka nav mainījies produkta sākotnējais sastāvs (piemēram, dalīti, griezti, kapāti, mizoti, lobīti, malti, tīrīti, atdzesēti, sasaldēti, iesaiņoti, mazgāti produkti);
medum;
neemulģētām augu un dzīvnieku eļļām un taukiem;
sviestam;
pasterizētam un sterilizētam (arī ultraaugstā temperatūrā sterilizētam) pienam un vājpienam;
pasterizētam krējumam;
nearomatizētiem, pēc fermentēšanas nekarsētiem piena produktiem;
dabīgiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem;
kafijai (izņemot aromatizētu šķīstošo kafiju);
kafijas ekstraktam;
nearomatizētai lapu tējai;
cukuram;
makaroniem (izņemot makaronus bez lipekļa un makaronus, kas paredzēti diētām ar pazeminātu olbaltumvielu saturu);
nearomatizētām paniņām (izņemot sterilizētas paniņas).



Par pārtikas piedevām neuzskata:
• garšvielas un pārtikas produktus kaltētā vai koncentrētā veidā, kuriem piemīt arī sekundāras krāsvielu īpašības (piemēram, paprika, turmeriks un safrāns) un kurus to aromātisko vai garšas īpašību vai uzturvērtības dēļ pievieno, ražojot saliktus pārtikas produktus;
• krāsvielas, kuras izmanto pārtikas produktu ārējās neēdamās daļas (piemēram, siera pārklāja un desas apvalka) krāsošanai;
• pārtikas produktus ar saldinošām īpašībām;
• pārtikas apstrādes palīglīdzekļus (vielas, ko lieto pārtikas apstrādei un kas nemainītā vai atvasinājumu veidā nonāk gatavajā produktā kā tehnoloģiski nenovēršams cilvēka veselībai nekaitīgs atlikums);
• augu aizsardzībā lietojamas vielas;
• pārtikā lietojamus aromatizētājus;
• vielas, kuras pievieno pārtikai kā uzturvielas (piemēram, minerālvielas, mikroelementi, vitamīni);
• vielas, kuras izmanto dzeramā ūdens apstrādē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties