Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:859646
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Vēsture    4
2.  HIV un AIDS    6
2.1.  HIV infekcijas norise    6
2.2.  HIV nodošana no vienas šūnas citai – jaunākie atklājumi    8
2.3.  Kā VAR inficēties ar HIV    10
2.4.  Kā NEVAR inficētie ar HIV    14
2.5.  Kā var izsargāties no inficēšanās ar HIV?    14
3.  Viss par prezervatīviem    15
4.  Atgādinājums pasaulei par AIDS    18
4.1.  Sarkanā lentīte    18
4.2.  Pasaules ADIS diena    20
  Nobeigums    22
  Literatūras saraksts    23
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
HIV ir hroniska, lēni progresējoša infekcijas slimība, kuru izraisa cilvēka imūndeficīta vīruss (HIV), kas nonākot organismā lēnām sagrauj cilvēka imūno sistēmu. Ar šo vīrusu inficētu cilvēku sauc par: HIV – inficētu; HIV– seropozitīvu vai HIV vīrusa nēsātāju. AIDS ir inficēšanās ar HIV pēdējā, dzīvību apdraudošā pakāpe. Vārds "AIDS" ir saīsinājums no acquired immunodeficiency syndrome.
Mūsdienās aizvien vairāk cilvēki saskaras ar šo briesmīgo infekcijas slimību – HIV. Paši ir inficēti, ģimenes locekļi, radi vai draugi. Svarīgi ir izprast, kas ir šī slimība, kā to var iegūt, kā to nevar iegūt un kā izvairīties no iespējas inficēties ar HIV.
Savlaicīgi konstatējot, ka cilvēks ir inficēts ar HIV vīrusu ir iespējams aizkavēt AIDS stadijas iestāšanos, tādējādi pagarinot laiku, kad cilvēks jūtas praktiski vesels.
Neskatoties uz to, ka skolās bērniem māca par šo slimību, kā arī internetā ir pieejama plaša informācija par HIV un AIDS, tomēr pastāv daudzi maldīgi uzskati un pieņēmumi par šo slimību. Ir būtiski saprast, kas īsti ir šī slimība un kā no tās izsargāties.
Iesākumā, kad parādījās pirmie saslimšanas gadījumi ar HIV, cilvēkiem bija maldīgi priekšstati par to, ka šī slimība skar tikai nelielu sabiedrības daļu – vīriešus homoseksuāļus. Vēlāk atklājās, ka intravenozo narkotiku lietotāji arī slimo ar šo briesmīgo un neārstējamo slimību. Vēl pēc kāda laika atklājās, ka ne vien vīriešiem ir iespēja saslimt ar šo slimību, bet arī sievietēm. Saslimušo attiecība starp vīriešiem un sievietēm drīz vien kļuva 1:1.
Tā kā šī nav slimība, kas skar tikai Āfriku un Ameriku, bet arī mūsu mazo Latviju, tad svarīgi ir izprast kas īsti tad ir šis HIV un AIDS.

1. Vēsture
Pirmie slimības gadījumi tika aprakstīti jau 1978. gadā Ņujorkā. 1981. gada sākumā, gados jaunam slimniekam konstatēja ādas audzēju, kas parasti veidojas cilvēkiem pēc 70 gadu vecuma - Kapoši sarkomu, kurš attīstījies uz izteikti novājinātas imūnās sistēmas fona. Sākumā ASV lielajās pilsētās, galvenokārt Ņujorkā, Sanfrancisko un Losandželosā lēnām pieauga šādu slimnieku skaits. 1981. gada beigās ASV jau bija fiksēti apmēram 30 šādi visai neparasti saslimšanas gadījumi. Visi slimnieki, smagi nomocījušies, nomira. Drīzumā Pasaules Veselības Organizāciju (PVO) pārpludināja ziņojumi par desmitiem, simtiem šādu gadījumu - sākumā no ASV, bet vēlāk arī no citām valstīm.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1129530
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties