Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:857879
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Maikla Faradeja portrets    2
  Maikla Faradeja bērnība un jaunība    3
  Zinātnieka karjera    5
  Maikla Faradeja elektrolīzes likumi    9
  Maikls Faradejs, viņa izgudrojumi un ar viņu saistītās lietas    9
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Maikla Faradeja bērnība un jaunība.
Angļu fiziķi un ķīmiķi Maiklu Faradeju daudzi uzskata par lieliskāko eksperimentētāju, kāds jebkad ir dzīvojis. Neskaitāmi jēdzieni, kurus viņš noformulēja tieši eksperimentos, kļuva par vispārīgām idejām mūsdienu fizikā. Spēju eksperimentēt ar vienkāršām ierīcēm un saskatīt novērojumā galveno viens no izcilākajiem 19. gadsimta zinātniekiem nezaudēja visu mūžu.
Maikls Faradejs dzimis 1791. gada 22. septembrī Nevingtonā, Surejā, netālu no Londonas nabadzīgā kalēja ģimenē. Mūsdienās viņa dzimtais apvidus tiek saukts par Elefantu un Kastlu un ir Londonas rajoni. Viņa tēvs bija Sandemanias kristiešu sektas loceklis. Faradeja tēvs Džeimss bija cēlies no Klaphamas, Jorkšīras, pameta šo pilsētu, kad 1786. gadā apprecējās ar Maikla Faradeja māti, Margaretu Hastvellu. Patiesībā par Maikla Faradeja pirmajiem dzīves gadiem ir zināms ļoti maz. Autobiogrāfiskās piezīmēs Faradejs pieminēja, ka viņš tika apmeklējis dienas skolu un iemācījās „lasīšanas, rakstīšanas un aritmētikas pamatus”.
1805. gadā 14 gadu vecumā, lai palīdzētu ģimenei pelnīt iztiku, Faradejs sāka strādāt par mācekli pie grāmatsējēja Džordža Riebauva no Blandforda ielas. Septiņus gadus ilgajā apmācībā Maikls Faradejs ieguva savu interesi par zinātni un specifisko ķīmiju. Faradeja zinātkāre bija liela un, atšķirībā no vairuma mācekļiem, viņš lasīja grāmatas, kas jāiesien vākos. Viņu īpaši aizrāva raksts par elektrību un citi zinātniski raksti slavenajā angļu enciklopēdijā Encyclopedia Britannica. Vēl viņu aizrāva Džeinas Marsetas „Ķīmijas konversācijas vārdnīca”. Lasot visu, kas vien pagadījās, Faradejs ieguva mazliet haotisku, bet plašu izglītību par spīti tam, ka viņam nebija iespējas, ģimenes rocības dēļ, mācīties skolās. Sevišķi Maiklu Faradeju interesēja ķīmija un elektrība, un Faradejs sāka veikt vienkāršus eksperimentus, uzbūvēja pats savu elektrostatisko aparātu. Viņš sagādāja dažas vecas pudeles, pats izgatavoja bateriju un sāka eksperimentēt. Faradejs bija cieši nolēmis kļūt par zinātnieku. Bet vēl jo svarīgāk, 1810. gadā Faradejs iestājās „Pilsētas filozofu biedrībā”. Šajā biedrībā, kas bija veltīta sevis pilnveidošanai, grupa jaunu vīriešu un sieviešu katru nedēļu satikās, lai noklausītos lekcija par zinātni un diskutētu par zinātnes jautājumiem. Šeit arī Maikls Faradejs pats sniedza savas pirmās lekcijas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1209994
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties