Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu noteikšana pārtikas eļļās ar gāzu hromatogrāfiju - augstas izšķirtspējas masspektrometriju

     

    Diplomdarbs58 Ķīmija

21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:856688
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 75 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  APZĪMĒJUMU SARAKSTS    6
  IEVADS    8
1.  LITERATŪRAS APSKATS    9
1.1.  Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu raksturojums    9
1.2.  Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu piesārņojuma avoti apkārtējā vidē    14
1.3.  Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu saturs un izcelsme pārtikas produktos    16
1.3.1.  Kūpināšana    20
1.3.2.  Grilēšana    22
1.3.3.  Cepšana    23
1.3.4.  Žāvēšana    24
1.4.  PAO saturs eļļā    24
1.5.  PAO toksiskās īpašības    25
1.6.  Paraugu sagatavošanas un noteikšanas metodes    29
1.6.1.  Ekstrakcija un attīrīšana    30
1.6.2.  Hromatogrāfija    31
1.6.2.1.  Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu noteikšanas metodes ar GH un GH -MS    32
1.6.3.  Masspektrometrija    34
1.6.3.1.  Gāzu hromatogrāfs – augstas izšķirtspējas masspektrometrs    35
2.  EKSPERIMENTĀLĀ DAĻA    43
2.1.  Metodes darbības princips    43
2.2.  Izmantotie reaģenti, aparatūra un trauki    43
2.3.  Parauga sagatavošana analīzei    45
2.4.  GH – AIMS analīzes apstākļi    45
2.5.  GH – MS analīzes apstākļi    47
2.6.  Validācijas parametri policiklisko aromātisko ogļūdeņražu noteikšanai ar GH – AIMS    48
3.  REZULTĀTI UN TO IZVĒRTĒJUMS    51
3.1.  Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu saturs olīveļļā    51
3.2.  Metodes validācija policiklisko aromātisko ogļūdeņražu savienojumu noteikšanai    52
3.2.1.  Selektivitāte    52
3.2.2.  Linearitāte    53
3.2.3.  Kvantitatīvās un kvalitatīvās noteikšanas robeža    54
3.2.4.  Metodes un iekārtas precizitāte    56
3.2.5.  Atgūstamība    60
  SECINĀJUMI    62
  PIELIKUMI    69
Darba fragmentsAizvērt

Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAO) ar kondensātu vai izolētiem cikliem ir viena no lielākajām organisko savienojumu klasēm, kam piemīt kancerogēna aktivitāte. Tie ir ūdenī nešķīstoši, nepolāri, tomēr tos atrod ūdenī, ko var izskaidrot ar micellu veidošanos ar virsmas aktīvajām vielām. Šie savienojumi sastopami apkārtējā vidē un veidojas, sadegot oglekli saturošiem savienojumiem pēc radikāļu mehānisma [1].
Dabā ir atrodami vairāk kā 600 PAO un to atvasinājumi, to skaits palielinās uzlabojot noteikšanas metodes. Atvasinājumi var veidoties ar alkil-, hidroksi -, amino-, nitro- grupām, veidojot papildus jaunus PAO savienojumus. Kūpinātas zivīs noteikti ap 100 dažādu PAO, bet tabakas dūmos līdz pat 200 savienojumiem [2, 3].
Balstoties uz PAO kancerogēnajām un mutagēnajām īpašībām jau 80-tajos gados tie tika iekļauti Eiropas Savienības (ES) un Amerikas Vides Aizsardzības Aģentūras (EPA) prioritāro piesārņotāju sarakstā. Saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu Nr. 208/2005 īpaša uzmanība tiek pievērsta tādiem PAO kā benz(a)antracēna (BaA), benzo(b)fluorantēna (BbF), benzo(j)fluorantēna (BjF), benzo(k)fluorantēna (BkF), benzo(g,h,i)perilēna (BghiP), krizēna (CHR), ciklopenta(c,d)pirēna (CcdP), dibenzo(a,h)antracēna (DahA), dibenzo(a,e)pirēna (DaeP), dibenzo(a,h)pirēna (DahP), dibenzo(a,i)pirēna (DaiP), dibenzo(a,l)pirēna (DalP), indeno(l,2,3-c,d)pirēna (IcdP) un 5-metilkrizēna (5MC) klātbūtnei pārtikas produktos (skatīt 1.1. tabulu) [4]. PAO ir atrasti ūdenī, gaisā, zivīs un jūras veltēs, kūpināšanas produktos un šķīdumos, kafijā, tējā, alkoholiskajos dzērienos, dārzeņos, graudos un miltu izstrādājumos, šokolādē, piena produktos, pārtikas piedevās u.c. To izcelsmes avoti ir dažādi, piemēram, tabakas dūmi, izplūdes gāzes, naftas produkti, akmeņogles u.c. vielas, kas radušās sadegšanas procesos [5].
Pārtikas piesārņošana ar PAO var notikt uzņemot tos no apkārtējās vides, kā arī apstrādes procesu laikā, piemēram, karsēšana, žāvēšana, grilēšana, kūpināšana, cepšana u.c. [5]. Daudzus PAO izmanto rūpniecībā kā svarīgas izejvielas ārstniecisko vielu, plastmasas, krāsvielu, herbicīdu sintēzei u.c. nozaru ražošanā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −50,24 €
Materiālu komplekts Nr. 1316070
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties