Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:853376
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Izglītības ministrija    4
  Ministri pirmskara neatkarīgās Latvijas Republikā    4
  Izglītības sistēmas izveide    6
  Izglītības sistēma K. Ulmaņa valdīšanas laikā    7
  Latvijas Universitāte    7
  Latvijas Konservatorija    8
  Latvijas Mākslas akadēmija    9
  Lauksaimniecības akadēmija    9
  Neformālā izglītība    10
  Nobeigums    11
  Tēzes    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Izglītība ir svarīga valsts pazīme, kuras nozīme Latvijā īpaši pieauga tieši Latvijas pirmajos brīvības gados. Neviena valsts nav iedomājama bez izglītotiem cilvēkiem, kuri prastu darboties attiecīgajā jomā.
No visiem sasniegumiem Latvijas brīvvalsts laikā visnozīmīgākais ir tas, kas tika paveikts izglītībā, kultūrā un mākslā. Šajā laikā tika pilnīgi izkopta latviešu valoda un pacelts visas tautas izglītības līmenis. Brīvvalsts laikā izauga tā latviešu paaudze, kas savu izglītību – no zemākās līdz pat augstākajai – varēja iegūt latviskās mācību iestādēs, neizjūtot nekādu vācu vai krievu ietekmi.
Lai gan informāciju par izglītību šajā laika periodā ir grūti atrast, jo tās ir ļoti maz, es centīšos savākt visu iespējamos faktus un apkopot tos.
Izglītības ministrija ir dibināta tūlīt pēc Latvijas valsts proklamēšanas 1918.gada 18.novembrī. Sākotnēji tā atradās Kr.Valdemāra ielā 36a.
Pirmais izglītības ministrs bija Dr. K. Kasparsons (1918.gada 18.novembris līdz 1920.gada 11.jūnijs). Viņš veidoja Izglītības ministriju, kura reāli sāka funkcionēt tikai no 1919.gada 23.jūlija. 1919.gada 8.decembra sēdē Tautas padome pieņēma likumu par Latvijas izglītības iestādēm, kas ministrijas darbībai radīja likumīgus pamatus.
Izglītības ministrijā tika izveidots Skolu departaments ar Pamatskolu un Vidusskolu nodaļām. 1921.gada jūnijā Izglītības ministrijas Skolu departamentā Vidusskolu nodaļu pār­dēvēja par Vidusskolu un arodskolu daļu. Skolu departaments Izglītības ministrijā pastāvēja līdz 1924.gada augusta sākumam, kad to pārveidoja par Skolu virsvaldi. Skolu virsvaldi sīkāk iedalīja trīs direkcijās: taut­skolu, vidusskolu, arodskolu.
1928.gada aprīlī Izglītības ministriju atkal skāra reorganizācija, jo atjaunoja agrāko Skolu departamentu, bet sadalījums trīs direkcijās joprojām palika nemainīgs.
1929.gada 17.decembrī Saeima pieņēma likumu par Izglītības ministrijas iekārtu. Pamatojoties uz šī likuma izglītības ministram bija tiesības izdot, saistošus noteikumus izglītības iestādēm un amatpersonām. Ministrijas struktūra sastāvēja no ministra sekretariāta, Skolu departamenta un Mazākumtautību izglītības pārvaldes. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1174799
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties