Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:848368
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Tiek izšķirti dažādi starppersonu konfliktu tipi:
1. Racionāli apzinātais konflikts. Abas konfliktējošās puses apzinās savu pretrunīgo interešu būtību, zina, ka konfliktam ir iemesls. Šādam konfliktam raksturīga pietiekami civilizēta uzvedība konflikta situācijā, gatavība atrisināt konfliktu.
2. Pseidokonflikts. Vienam no oponentiem liekas, ka abu pušu intereses ir nesamierināmas, nekādu kompromisu nevar būt. Vērtības nozīme tiek mākslīgi paaugstināta. Neracionāla uzvedības stratēģija un taktika pseidokonfliktā noved pie neiespējamības uzvarēt. Rezultāts ir zaudēti resursi un vilšanās. Šis konflikta veids līdzinās cīņai ar vējdzirnavām.
3. Iracionālais konflikts. Pats destruktīvākais konflikta veids, jo abas konfliktējošās puses ir pārliecinātas, ka tās šķir pretrunu bezdibenis. Vērtība, par kuru noris cīņa, šķiet nedalāma. Uzvarai ir jāmobilizē visi spēki un resursi. Pretinieks ir jāiznīcina.
4. Latentais (slēptais) konflikts. Konfliktam ir iemesls, bet partneri īsto iemeslu vārdā nenosauc vai arī labi neapzinās. Viņu starpā notiek strīdi, kašķēšanās par sīkumiem.
5. Nobīdītais konflikts. Tā ir strīdēšanās par sīkumiem. Šis konfliktu veids rodas no daudzu savlaicīgi neatrisinātu konfliktu uzkrāšanās. It kā dotajam konfliktam nav iemesla, bet tas rodas uz uzkrāto aizvainojumu un negatīvo emociju bāzes.
6. Gadījuma konflikts - uzplaiksnījums. Konflikts ir ļoti pārejošs, ātri sākas un pāriet. Tam nav dziļāku sakņu.
Atkarībā no sadursmes pamata konflikti var būt destruktīvi un konstruktīvi. Destruktīvais konflikts, kā pamatā ir savstarpējās antipātijas, netiek atrisināts, abas puses turpina ieņemt nesamierināmas pozīcijas. Konstruktīva konflikta gadījumā, kura pamatā ir pieeju pretrunīgums, tiek atrasts produktīvs problēmas risinājums, bieži vien notiek abu pušu tuvināšanās un attiecību nostiprināšanās.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties