Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:847502
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Ārvalstu investīciju raksturojums    4
2.  Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā    5
3.  Ārvalstu investīciju nepieciešamība    6
4.  Ārvalstu investīciju nākotnes prognozes Latvijā    7
5.  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    8
Darba fragmentsAizvērt

Lai noskaidrotu, kādu ietekmi uz Latvijas ekonomiku atstāj ieplūstošās ārvalstu investīcijas, sākumā ir jānoskaidro, kas tad īsti ir ārvalstu investīcijas. Ar ārvalstu investīcijām saprot valstī ieplūstošo un no tās izplūstošo kapitālu summu noteikta laika perioda beigās, respektīvi, uzkrātos lielumus, lai būtu precīzāki, ārvalstu investīcijas ir ārvalstu fizisko un juridisko personu ieguldījumi Latvijā reģistrēto uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību pamatkapitālā tiešo un portfeļinvestīciju veidā.1 Plašā nozīmē investīcijas nodrošina mehānismu, kas ir nepieciešams valsts ekonomikas pieauguma un attīstības finansēšanai.2 Ārvalstu investīcijas iedalās tiešajās un portfeļinvestīcijās.
Ārvalstu investīcijas portfeļinvestīciju formā ir ārvalstu valūtās denominēto akciju un obligāciju pirkšana. Portfeļinvestīcijas ietver sevī investīcijas, kuru pamata mērķis ir ienākumu gūšana nākotnē, nevis tiesību piedalīties uzņēmuma pārvaldē gūšana. Galvenā atšķirība starp portfeļinvestīcijām un tiešajām investīcijām ir ārvalsts investora kontrole, jo portfeļinvestīciju gadījumā investors tikai aizdod savu kapitālu, lai saņemtu augļu maksājumus un vēlāk arī vērtspapīru nominālu, kamēr tiešā investora mērķis ir saglabāt kontroli pār investēto kapitālu. Tāpēc kapitāla kustība tiek klasificēta kā tiešās investīcijas, ja ārvalstu investoram pieder ne mazāk par 25% no uzņēmumu kapitāla (ASV – ne mazāk par 10%), neatkarīgi no tā, vai piesaistītais kapitāls tiek izmantots jaunu pamatlīdzekļu iegādei, vai arī jau eksistējošā uzņēmuma kapitāla daļas iegādei. Līdz ar to ārvalstu tiešajām investīcijām (ĀTI) piemīt dažādas formas:
jauna uzņēmuma dibināšana kā pārstāvniecība vai filiāle citā valstī;
jau eksistējošās struktūrvienības vai filiāles paplašināšana;
ārzemju uzņēmuma vai tā aktīvu iegāde.3
Autore uzskata, ka ārvalstu tiešo investīciju piesaistīšana ir īpaši svarīga arī Latvijai, jo, tāpat kā citām pārejas ekonomikas valstīm, arī Latvijai ir salīdzinoši zema produktivitāte un akūta nepieciešamība pēc jaunāko tehnoloģisko procesu, inovāciju un modernu iekārtu izmantošanas ražošanā. Šīš ir problēmas, kuru risināšanā neatsveramu ieguldījumu var dot ārvalstu tiešo investīciju ieplūšana valstī.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1134985
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties