Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:843296
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pēc Fuko domām „[p]ats termins „seksualitāte” ir parādījies vēlu, 19. gadsimta sākumā. Šo faktu nevajadzētu nedz novērtēt par zemu, nedz arī pārspīlēt tā nozīmi, tas liecina ne tikai par vienkāršu leksikas nomaiņu; (..) Vārda lietojums iedibinājās saistībā ar citām parādībām: dažādu zināšanu novadu attīstību (ietverot tiklab bioloģiskos vairošanās mehānismus, kā arī individuālās un sociālās uzvedības modeļus); tādu daļēji tradicionālu, daļēji jaunu noteikumu un normu ieviešanu, kas pamatojās reliģiskās, juridiskās, pedagoģiskās, medicīniskās institūcijās; arī ar pārmaiņām tajā veidā, kādā indivīdi tiek novesti pie tā, ka piešķir jēgu un vērtību savai uzvedībai, saviem pienākumiem, savām baudām, savām jūtām un sajūtām, saviem sapņiem.”1
Tātad ar jēdziena „sekss” un „seksualitāte” palīdzību tiek rasta iespēja pārgrupēt bioloģiskas funkcijas, sajūtas, uzvedību un baudas, anatomiskos elementus, ļaujot darboties fiktīvajai vienībai kā avotam. Baudas noslēpums, tajā visuresošā jēga tiek atklāta un paverdzināta. Sekss/seksualitāte funkcionē kā vienīgais apzīmētājs un kā universāls apzīmējamais. Šis jēdziens ir ļāvis apvērst varas attiecību pret seksualitātes izpausmēm un devis iespēju atklāties tai nevis pozitīvajā attieksmē pret varu, bet gan kā iestiprinājušos nereducējumā un specifiskā instancē, ko vara tiecas pakļaut.
Fuko uzskata, ka sekss/seksualitāte ir punkts, kas apvieno varas divas asis, gar ko arī attīstījusies visas dzīves politiskā tehnoloģija.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties