Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:838673
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Strādājot nelabvēlīgā darba vidē, cilvēks ir pakļauts bīstamām situācijām, fizikālo, ķīmisko un bioloģisko faktoru kaitīgai ietekmei, kā arī ergonomiskiem riskiem, kas pamatā saistīti ar smagumu celšanu vai pārvietošanu, piespiedu darba pozām, intensīvu darbu pie videodispleju termināliem, monotonām darba operācijām.
Pirmais solis, lai izvairītos no nelaimes gadījumiem, ir zināt, kas tie ir, un kāda ir to būtība.
Saskaņā ar likumu “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” nelaimes gadījums darbā — apdrošinātās personas veselībai nodarītais kaitējums vai apdrošinātās personas nāve, ja to cēlonis ir vienas darbadienas (maiņas) laikā noticis ārkārtējs notikums, kas radies, pildot darba pienākumus, kā arī rīkojoties, lai glābtu jebkuru personu vai īpašumu un novērstu tiem draudošās briesmas. (Par obligāto sociālo, 1997)
Likumā ir dota arī darba spēju zaudējuma un arodslimības definīcija:
Darba spēju zaudējums ir pārejošs vai nepārejošs, ar vecuma pārmaiņām nesaistīts fizisko un garīgo spēju ierobežojums, kuru izraisījis nelaimes gadījums darbā, ceļā uz darbu vai no darba, atrodoties darba devēja valdījumā esošā transporta līdzeklī, vai arodslimība un kurš apgrūtina personas integrāciju sabiedrībā, pilnīgi atņemt vai daļēji ierobežo tās spēju strādāt un sevi apkopt.
Arodslimības — atsevišķām darbinieku kategorijām raksturīgas slimības, kuru cēlonis ir darba vides fizikālie, ķīmiskie, higiēniskie, bioloģiskie un psiholoģiskie faktori. Arodslimību sarakstu apstiprina Ministru kabinets. (Par obligāto sociālo, 1997)
Atšķirībā no arodslimībām un sliktas pašsajūtas darbā, ko ir radījusi ilgstoša kaitīgo faktoru iedarbība, kuru var konstatēt un ar laiku novērst, nelaimes gadījums notiek pēkšņi un daudzos gadījumos negaidīti. Iemesls, kāpēc cilvēki visbiežāk paļaujas uz veiksmi, uzskatot, ka nekas nenotiks, ir nevēlēšanās ieguldīt naudu un pūliņus lietā, kas var notikt, bet var arī nenotikt.
Ir arī daudzi tādi gadījumi, kad cilvēki paši nezina par viņiem draudošo briesmu esamību. Iespējams, ka galvenais daudzo un smago nelaimes gadījumu cēlonis ir tas, ka sabiedrība un uzņēmēji nepietiekami apzinās nelaimes gadījumu radītos zaudējumus. Tādēļ ļoti liela nozīme ir atbilstošai uzņēmuma vadībai un uzņēmuma politikai, kas lielā mērā var palīdzēt samazināt nelaimes gadījumu skaitu.
Runājot par nelaimes gadījumu cēloņiem, var teikt, ka tie rodas darba aizsardzības sistēmas nepilnību dēļ, jo savlaicīgi netiek novērsti riski un veikti pareizi un pietiekami preventīvie pasākumi. Lai to apzinātos, ir jāveic padziļināta cēloņu analīze.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties