Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:831656
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tajā pašā laikā, lasot dažus dzejoļus, rodas iespaids, ka I.Ziedonis ir arī reālists, varbūt nedaudz pieticīgs. Viņš apzinās savu niecību Visuma priekšā (“Kāds milzīgs puteklis es esmu...”).
Krājuma valoda ir bagāta ar tēlainās izteiksmes līdzekļiem. Imants Ziedonis dzejoļu krājumā „Taureņu uzbrukums” bieži izmantojis salīdzinājumus: “tavu seju kā dzeju lasīt gribas”, “man jūra ir kā stulbs un milzīgs zvērs”, “rīta rosme kā tirgus bābu nerimstošā drosme” , “es tieku brīvs kā nupat izrauts stāds” u.c., kā arī epitetus, piemēram: „taureņu akas un taureņu krāsnis”, „tumsa baltā” (ir arī oksimorons). Tiek izmantotas arī personifikācijas: „kliedz mašīnas”, “dzied uguns”, “pumpuri atnākuši vismaz sasveicināties” un metaforas: „bij manī zvaigžņu lietus toreiz”, „man dvesele kūp”, „viņš debesis ar galvas vidu jūt”. Daudzos dzejoļos ir saskatāma atkāpšanās no ierastās vārdu secības teikumā jeb inversija, piemēram: „viņš debesis ar galvas vidu jūt”, „man atkal tavas kājas tā gribas redzēt ejam”. Lai akcentētu svarīgu domu, autors izmanto arī anaforas: “jau visu laiku aug un aug tās, jau visu laiku plūst un plūst” vai „tik tiešs kā pudele no stikla, tik tiešs kā bailēs roka mikla”.
Imants Ziedonis dzejā lieto arī paša izdomātos jaunvārdus: dabūtkārīgs, nevaris, taplis, „nu to Rīgu vienreiz jāierīgo!”.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1346756
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties