Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:831209
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Anjoni - reducētāji.
Uz pilienu plates pilienam analizējamā šķīduma pieliek pilienu 3 M sērskābes un pilienu 0,3% KMnO4 šķīduma. Anjonu - reducētāju klātbūtnē permanganāta violetā krāsa izzūd. Kā reducētāji dotajos apstākļos reaģē J-, Br-, bet Cl- joni ar permanganātu reaģē vāji.
2. Nešķīstošu bārija sāļu veidošanās.
Uz priekšmetstikliņa pilienam vāji bāziska analizējamā šķīduma (ja šķīdums skābs vai neitrāls, tam pieliek NH3 ūdens šķīdumu) pieliek pilienu bārija hlorīda šķīduma. Ja rodas nogulsnes, analizējamajā šķīdumā var būt CO32- un SO42-.

Anjonu analīzes gaita.

Karbonātjonu pierādīšana.

1. Koniskā stobriņā ievieto 4-5 pilienus analizējamā šķīduma un dažus pilienus atšķaidītas sērskābes. Samaisa. Karbonātjonu klātbūtnē novērojama strauja gāzes burbulīšu izdalīšanās:

CO32- + 2H+ ® CO2­ + H2O
pC = 3

Lai pārliecinātos par to, ka gāze, kas izdalījusies, tiešām ir oglekļa dioksīds, virs stobriņa tur stikla irbulīti ar pilienu dzidra kalcija vai bārija hidroksīda šķīduma. CO2 klātbūtnē piliens kļūst duļķains:

Ba(OH)2 + CO2 ® BaCO3¯ + H2O

Sulfātjonu pierādīšana.

1. Koniskā stobriņā pilienam analizējamā šķīduma pieliek pilienu BaCl2 šķīduma. Izkritušās nogulsnes atcentrifugē, izmazgā ar 10 pilieniem ūdens un tad tām pieliek 2-3 pilienus 6 M sālsskābes. Ja nogulsnes sālsskābē nešķīst, analīzē ir sulfātjons. pC = 4,5

2. Koniskā stobriņā dažiem pilieniem analizējamā šķīduma pieliek pilienu 1% KMnO4 šķīduma un pēc tam pilienu BaCl2 šķīduma. Ja analīzē ir sulfātjons, nogulsnējas BaSO4. Tā kā šīs vielas kristaliskais režģis ir ļoti tuvs KMnO4 kristaliskajam režģim, daļa no permanganāta molekulām nokļūst nogulšņu kristaliskajā režģī, un nogulsnes ir sārtā krāsā. Lai varētu novērot nogulšņu krāsu, šķīdumu paskābina ar pāris pilieniem 6 M HCl un pa pilienam pieliek H2O2, līdz izzūd KMnO4 violetā krāsa (H2O2 reaģē tikai ar šķīdumā esošo permanganātu, bet ne ar nogulsnēs esošo līdzgulsnēto permanganātu):

2MnO4- + 5H2O2 + 6H+ ® 2Mn2+ + 5O2 + 8H2O
pC = 4,3…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties