Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:829790
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jūras vide ir neatsverama vērtība. Okeāni un jūras veido 99 % no pieejamās dzīves telpas uz mūsu planētas, pārklāj 71 % Zemes virsmas un aptver 90 % biosfēras, tādējādi to raksturo lielāka bioloģiskā daudzveidība nekā sauszemes un saldūdens ekosistēmas. Jūras ekosistēmām ir svarīga nozīme klimata un laika apstākļu veidošanā. Jūras vide ir nepieciešama dzīvībai, un turklāt tā būtiski ietekmē ekonomisko uzplaukumu, sabiedrības labklājību un dzīves kvalitāti.
Pasaules okeāni

Atlantijas okeāns

Dienvidu okeāns

Indijas okeāns

Klusais okeāns

Ziemeļu Ledus

Bez ūdens uz mūsu planētas nevarētu eksistēt neviena dzīva radība. 75% zemes virsmas aizņem ūdens – okeāni, jūras, ezeri, upes, bet 20% sauszemes ir pārklāta ar sniegu un ledu. Ūdens tvaiki ir arī atmosfērā, radot mitrumu un veidojot mākoņus, ik pēc laika tie nolīst uz zemes lietus veidā. Ūdens ir arī augsnē un zemes garozas dziļākajos slāņos. Arī dzīvnieki un augi lielākoties sastāv no ūdens.
Sāļie ūdeņi ir tā pirmatnējā substance, kas bijusi vēl pirms Zemes un no kuras cēlusies dzīvība. Jūras un okeāni veido vienotu sistēmu – Pasaules okeānu, kas sedz 71% Zemes virsmas, un te ietilpst 97% no visiem virszemes ūdeņiem. Ūdeņu pirmuzdevums ir dzīvības radīšana.
Mītu pētnieks Mirča Eliade raksta, ka ūdeņu simbolisms paredz līdzīgā mērā kā atdzimšanu, tā nāvi. Lai kādus mitoloģiskos priekšstatus aplūkotu, ūdeņiem visur piemīt divējas funkcijas. Nereti tos dala dzīvajos un mirušajos ūdeņos, kur pirmie ir atjaunotāji, atveseļotāji, bet otrie – nāvētāji un indētāji. Ķeltiem un daudzām citām tautām ūdens bijis ne vien dzīvības avots, bet arī tieša saikne starp dzīvo un mirušo valstību.
Lai gan visām tautām visos laikos ūdens bijis dzīvības un tīrības simbols, mūsdienās gandrīz katrā valstī sastopamā piesārņojuma dēļ ūdens bieži vien vairs nespēj pildīt savu dzīvības šūpuļa funkciju. Arī mūsu – Baltijas jūra nav izņēmums - pirms dažiem gadu desmitiem tā atzīta par vienu no piesārņotākajiem Pasaules okeāna apgabaliem. Pat tās zivis, kas spējušas izturēt ūdens piesārņojumu, bieži vien izrādās saindētas un speciālisti, kas nodarbojas ar šīs problēmas pētījumiem, piemēram,…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties