Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:824845
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Aprūpe
Labākais atkrēpošanas līdzeklis ir ūdens, jo tas šķidrina krēpas un mitrina elp¬ceļus, īpaši vērtīga silta šķidruma lietošana (buljoni, zupas, tējas). Ja ķermeņa temperatūra nav paaugstināta, dienā jālieto 2-3 1 šķidruma.
Mitra vide arī palīdz atjaunoties elpceļu gļotādas funkcijām: ieteicams mitrināt gaisu istabā ar gaisa mitrinātāja palīdzību vai uzliekot uz radiatoriem traukus ar ūdeni (ziemā). Lai mitrinātu bronhiālo koku un šķidrinātu krēpas, veiciet ūdens tvaiku inhalācijas. Var lietot ūdens un hipertoniskā sāls šķīdumu ar smidzinātāju. Tvaika inhalācijas (ar vai bez aromātisko vielu piedevas) atvieglo krēpu izdalīša¬nos, bet neārstē.
Mukociliāro funkciju jeb krēpu izdalīšanos var uzlabot mukolītiskie līdzekļi, kas mazina krēpu viskozitāti. Pacientiem ar hronisku obstruktīvu bronhītu mukolītiskos līdzekļus lieto ilgstoši nelielās devās.
Svarīgākā hroniska bronhīta izpausme ir krēpu hipersekrēcija. Ļoti svarīgi ma¬zināt gļotu hipersekrēciju. Smēķēšanas pārtraukšana ir efektīvākais gļotu hipersekrēcijas mazināšanas veids. Ieteicams lietot bronhodilatatorus:
- antiholīnerģiskais līdzeklis IPRATROPIJA BROMĪDS (BERODUAL, COMBIVENT) var mazināt gļotu hipersekrēciju. To lieto kā pirmās izvēles preparātu pacientiem ar hronisku bronhītu un hronisku obstruktīvu plaušu slimību,
- beta 2 agonistu (piemēram, SALBUTAMOLA) lietošana atzīta par efektīvu ārstēšanu,
- teofilīna lietošana uzlabo mukociliāro funkciju (krēpu izdalīšanos) un mazi¬na elpas trūkuma sajūtu, bet kopumā tā lietošanu uzskata par maz pamatotu: šaurs terapeitiskais diapazons un līdz ar to augsts kardiotoksiskuma risks.
Nelietojiet atkrēpošanas līdzekļus vienlaikus ar klepu nomācošajiem līdzek¬ļiem, jo tie var kavēt šķidrināto krēpu atklepošanu. īpaši tas attiecas uz nakts stundām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties