Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:819132
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Phare vēsture Latvijā    4
2.  Phare programma „Sabiedrības integrācija”    6
3.  Phare programma „Pilsoniska sabiedrība”    11
  Secinājumi    15
  Izmantotie materiāli    16
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Kopš Latvija ir sākusi virzību uz Eiropas Savienību, tai ir bijuši pieejami dažādi ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi, kurus novirzīja Eiropas Savienība. Viens no šādiem līdzekļiem ir bijis un joprojām ir Eiropas Savienības Strukturālās politikas pirmsiestāšanās finanšu instruments Phare. Tā kā par šo līdzekļu apguvi Latvijā ir radušies dažādi mīti, tad darba gaitā tiks aplūkota Phare 2002.gada un 2003.gada Nacionālās programmas apguve, īpašu uzmanību pievēršot sektoriem „Sabiedrības integrācija” un „Pilsoniska sabiedrība”.
Darba mērķis ir izpētīt un noskaidrot vai sabiedrībā pastāvošais viedoklis, ka Phare finansējuma lielāko daļu apgūst Rīga un Vidzemes reģions un tikai neliela daļa tiek izmantota sabiedrības veicināšanas un pilsoniskas sabiedrības veidošanas projektu ieviešanai citos reģionos, ir patiess. Darba mērķa sasniegšanai var izvirzīt sekojošus uzdevumus:
• Noskaidrot Phare 2002.gada un 2003.gada Nacionālās programmas finansējuma apjomus;
• Analizēt pieejamo finansējumu programmas sektoriem „Sabiedrības integrācija” un „Pilsoniska sabiedrība”;
• Sagrupēt realizētos projektus un analizēt, kā projekti ir ieviesti reģionos.
Datu ieguvei tika izmantotas statistiskās metodes – grupēšanas un rezultātu izteikšana procentos.
Darba tapšanas gaitā tika izmantoti Finanšu ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda nepublicētie materiāli, pieejamie normatīvie akti un Finanšu memorandi, kurus Latvijas valdība noslēgusi ar Eiropas Komisiju, kā arī dažādas Internet mājas lapas.

1. Phare vēsture Latvijā.
Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Phare programma ir galvenais pirmsstukturālais finansiālās un tehniskās sadarbības finanšu instruments ar Centrālās un Austrumeiropas valstīm. Šo programmu 1989.gadā izveidoja, lai sniegtu atbalstu Polijai un Ungārijai ekonomiskās pārejas periodā. Phare nosaukums arī radies no angliskā nosaukuma pirmo burtu salikuma, t.i., „Poland, Hungary Aid for the Reconstruction of the Economy” (Palīdzība Polijas un Ungārijas ekonomikas atjaunošanai).
Pirmais Latvijas Republikas un Eiropas Komisijas līgums par sadarbību tika parakstīts 1991.gadā, kurā tika definēti nosacījumi par ES Phare programmas finansiālā atbalsta saņemšanu. Pamatojoties uz šo līgumu, Latvija joprojām saņem palīdzību ES Phare programmas ietvaros. Pēc Eiropas līguma parakstīšanas 1995.gadā un Latvijas pieteikuma uzņemšanai ES sadarbība tika vērsta uz to, lai veicinātu Latvijas ātrāku integrēšanos ES.
Phare programma sastāv no trīs daļām – Nacionālās programmas, Pārrobežu sadarbības programmas un Daudzvalstu programmas. Nacionālās programmas ietvaros atbalsts tiek koncentrēts uz iestāžu stiprināšanu un investīcijām, lai pārņemtu ES likumdošanu, kā arī investīcijām ekonomiskajā un sociālajā izlīdzināšanā. Ar iestāžu stiprināšanu jāsaprot pasākumi, kas atbalsta valsts pārvaldes iestāžu darbības pārkārtošanu un uzlabošanu (tam tiek novirzīti 30 procenti no ikgadējā Phare finansējuma), savukārt, investīcijas ekonomiskajā un sociālajā izlīdzināšanā atbalsta pasākumus ar mērķi veicināt ekonomisko un sociālo izlīdzināšanu gan starp kandidātvalstīm un ES dalībvalstīm, gan arī kandidātvalstu teritoriju iekšienē (vienlaicīgi tas palīdzētu apgūt ES Struktūrfondu darbības procedūras un mehānismus). Pārrobežu sadarbības programmas ietvaros tiek atbalstīti pašvaldību un nevalstisko organizāciju sadarbības projekti ar līdzīgām iestādēm Baltijas jūras reģionā, kā arī infrastruktūras projekti, kam ir nozīmīga ietekme uz reģiona attīstību.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties