Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:816126
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

(Kādu funkciju veic žāvas?)
Fizioloģisks skaidrojums
Ikviens ir piedzīvojis situāciju, kad pēc neizgulētas nakts nākamajā dienā nākas cīnīties ar miegainību un saldajām žāvām. Taču gadās arī tā, kad konkrētajā vietā nākas pavadīt zināmu laiku, bet ir tik garlaicīgi, ka žāvas pašas atrod ceļu un gandrīz vairs nav noturamas. Ar ko tad šāda fizioloģiska reakcija ir saistīta? Galvenais iemesls- smadzenēm trūkst skābekļa, līdz ar to arī enerģijas, kas cilvēku uztur nomodā. Žāvāšanās laikā notiek izmaiņas elpošanas procesā- elpošana kļūst intensīvāka nekā līdz šim. Iegarenajās galvas smadzenēs esošais elpošanas centrs reaģē uz dažādiem nervu impulsiem un asiņu ķīmiskā sastāva izmaiņām organism, tajā skaitā- skābekļa daudzumu. Cilvēkam žāvājoties, notiek strauja un maksimāla gaisa ieelpošana, kuras laikā plaušas piepildās ar skābekli lielā daudzumā. Šī akta laikā asinīs nonāk ne vien skābeklis, bet arī normālai dzīvības uzturēšanai svarīgas vielas- olbaltumi, tauki, ogļhidrāti, sāļi un vitāmīni. Tālāk šīs bagātinātās asinis apgādā visu organism. Savukārt, gaisu izelpojot ar pilnu krūti, kā tas ir žāvājoties, tiek itkā izvēdinātas plaušu alveolas un no organisma izvadīta liekā ogļskābā gāze. Cilvēki, pavisam neapzināti, miegainās situācijās izvēlas veikt dabības, kuru laikā tiek kustināts žoklis. Kā gan citādi var ievilkt pilnas plaušas ar skābekli, ja pilnībā netiek atvērta mute. Tāpēc arī, ja nepeciešams intensīvi domāt vai obligāti jāpaliek nomodā, cilvēks kaut ko košļā- ēd riekstiņus, košļā košļeni vai grauž pildspalvu. Tas tiešām palīdz uzņemt vairāk skābekļa. Trešais būtiskais apstāklis žāvāšanās laikā ir izstaipīšanās- tiek nedaudz pastiepts mugurkauls kakla rajonā, dažreiz arī rokas. Tādējādi tiek paātrināta elpošana, kas savukārt paātrina asinsriti, kā arī smadzeņu un citu orgānu apgādi ar skābekli.
Žāvas tiešām ir lipīgas!
Pie šāda secinājuma nonākuši miega pētnieki. Cilvēki atkārto žāvāšanos, ja atrodas identiskās situācijās vai līdzīgos apstākļos. Tas parasti ir nevēdinātās darba telpās, piemēram, garas sapulces laikā, ka dir grūti noturēt uzmanību un koncentrēties. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties