Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:814959
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.07.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

K.Valdemārs. Latviešu nākotne krievu un vāciešu starpā.(1886)
Aicina latviešus mācīties gan krievu, gan vācu valodu. Nepieciešams izmantot Latvijas atrašanos starp Krieviju un Vāciju un izrietošo – iespēju kļūt par vidutājiem, izglītības, darba iespējas (īpaši Pēterburgā, Krievijā). Mācoties latvieši „nezaudēs savu nākamību”, jo lielākā daļa tautas, kurai tas nav nepieciešams, paliks pie dzimtās valodas.
K.Valdemārs. Tagad un kādreiz. Tagadne un tās cīņas, liberālisms un nacionalitāte.(1871)
Apcerējuma ideja-ja gribi mieru, gatavojies mieram. Vācijas mērķis – vara pār visu Eiropu. Kritiska nostāja pret „Barbarosas troņa atjaunošanu”. Vācu šovinisma dedukcija – vācu val. par oficiālo valodu, vācu kultūra – Dieva dāvana visiem austrumiem, vācu-prūšu iekarojumus pielīdzina Napoleona iekarojumiem. Salīdzina Vācijas panākumus 1866., 1870.g. ar Francijas 1796.-1809.g., kur rodams iemesls vāciešu agresijai – apspiešanā. Vācu šovinisms neatzīst notikumus, faktus, kas runā par labu Francijai, neatzīst neko francisku. Tauta nespēj augt ar karošanu, no citu tautu kontribūcijām, to var tikai ar pašu darbu, centību. Baltijas provincēs netiek publicēti Austrijas, Šveices, Amerikas vācu avīžu viedokļi, jo tie pauž neuzticību 1870.g. notikumiem. Latviešiem jājūtas glaimotiem, jo arī Vācijā (tolaik) politisko vienību vērtē visaugstāk. Nacionālliberāļu nostājā izceļošana ir risinājums neapmierinātajiem ar „Eiropas solīdo kārtību”, lai nodrošinātu politisko mieru. Eiropas nevāci(un ne tikai) raugās neuzticīgi uz Vāciju, tikai Krievija izrāda uzticību, paļaudamās uz savu neuzvaramo spēku. Eiropā valda pārliecība par vācu-franču kara turpināšanos. Vācijā atjaunojusies nacionālliberāļu spēcīgi šovinistiskā mācība. Slavē Krievijā esošo attieksmi pret ne-krievu tautībām, krievu tautas raksturu. Ironiski izteikumi par slavinājumiem Vācijas presē attiecībā pret vācu tautu, pretrunīgām nostājām, kas izriet pēc izdevīguma principa. Piekrīt G. Rašam par „prūšu sērgu”, bet ne tik galēji.

A.Kronvalds. Tautiskie centieni.(1872)

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1230928
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties