Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:810374
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ļaujoties savai interpretācijai par kādu no Dalī darbiem, autore izvēlas „Angelus”, (1932) saprotot, ka tēli nāk no Žana Milē darba.
„Angelus” uzrunā kombinācijas dēļ, kurā savienoti lūgšanās galvu noliekušie iepretim mehāniskajam. Autore cilvēku atveidos saredz vienkāršu ģērbtu pāro - sievu, mājsaimnieci un tās vīru. Iespējams, tie ir Dalī vecāki, uz ko, interpretējot, liek domāt tukšums vīra ķermenī – tās ir sāpes par strīdu ar dēlu, un raizes par neiegūto izglītību. Tikmēr šķietami neskarta ir sieviete (māte) – pāragra nāve to pasargājusi.
Cilvēku aprises ir priekšplānā, bet tajā pat laikā tumšuma, ēnainuma dēļ tās ir kā noliktas paralēli fonam, tam, kas notiek uz spilgtā, zilā klāja. Tā ir laikmeta aina – tehniskuma pārākums. Uz tuksnešainas klints uzķērusies mašīna tieši norāda uz pārgalvību, tehniskā varu un neprognozējamām sekām iepretim ikdienas mieram, tradīcijām, ģimenei un pateicībai. Nedabiski konstruēta (iespaids no mehanizācijas) ir arī vīrieša kāja. Zilais klajums, mūsdienīgie robežstabiņi ļoti kontrastē ar telpu, uz kuras sliekšņa stāv pāris. Iespējams, tā ir arī lūgšana nākotnei, kurā mazinās cilvēciskais, mājīgais.
Zilā krāsa tā toņos nedaudz atgādina mākoņus, cerību druskas, kas izplēn uz simetriskajām līnijām. Atsevišķie akmentiņi un klintis raisa vientulības izjūtu. Varbūt vēl atceres par bērnību, kurā vajadzēja apliecināt sevi, parādīt sevi kā otro dēlu, nevis pirmo, pusaudža gadi un laiks pirms Gallas. Mazās statujas ailē pa kreisi autorei simbolizē teatralitāti, pasaules samākslotību, kas kontrastē iepretim darba labajā pusē redzamajam čellistam, mākslai un patiesīgumam.
Darbs kopumā rada nostalģisku, smeldzīgu laikmeta atziņu. Nākotne, kurā pamats ir nemainīgs – zils klājums ar bezgalībā aizejošiem ceļa stabiņiem, bet uz kuru fona jāmāk konstruēt un celt, saskatīt dažādo tajās pašās vienmuļajās klintīs, kas atklāj savu tēlu pasauli, un uz kura fona vienmēr stāv cilvēks. Pārgalvīgs vai pazemīgs, bet cilvēks – visa sākums un beigas.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1335823
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties