Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:808772
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  IEKŠĒJO FAKTORU IETEKME UZ VALSTU ĀRPOLITIKU    5
  IEKŠĒJIE FAKTORI KRIEVIJAS BALTIJAS POLITIKĀ    9
  KRIEVIJAS NACIONĀLĀ IDENTITĀTE UN ĀRPOLITIKA ATTIECĪBĀ UZ BALTIJAS VALSTĪM    9
  VĒSTURES PERCEPCIJU LOMA KRIEVIJAS BALTIJAS POLITIKĀ    11
  SECINĀJUMI    15
  IZMANTOTIE AVOTI    17
Darba fragmentsAizvērt

Kopš Latvijas valsts pēc 50 gadu ilgas okupācijas ir atguvusi neatkarību, tai ļoti būtiskas ir attiecības ar tās kaimiņvalsti un PSRS mantinieci Krieviju. Krievija neapšaubāmi ir lielvalsts, ja pašlaik tas nav attiecināms uz tās ekonomisko situāciju, tad tomēr tā ir lielvalsts teritoriāli un arī militāri, ņemot vērā, ka tās īpašumā kopš aukstā kara ir ievērojams kodolieroču arsenāls. Tādējādi Krieviju nav iespējams ignorēt un izolēt, bet tā tiek uztverta kā pilntiesīga starptautisko attiecību dalībniece un valstis savu ārpolitisko izturēšanos apsver, ievērojot arī Krievijas faktoru. Protams, arī Krievija ņem vērā starptautiskās vides izaicinājumus un ārējos faktorus, kas rodas valstu un citu ārpolitikas aktieru mijiedarbības rezultātā, taču šī referāta centrālais jautājums ir Krievijas iekšpolitiskie faktori, īpaši tie, kas ietekmē Krievijas politiku attiecībā uz Baltijas valstīm. Šie faktori ietver tradicionālos aspektus, kas vispār ietekmē kādas valsts ārējo politiku. Pirmkārt, valsts nacionālo interešu aizstāvēšana, kā visbūtiskākie komponenti ir valsts drošība un ekonomiskās intereses, ko savukārt ietekmē valsts ģeopolitiskais stāvoklis, kas gan šajā referātā tiks apskatīti tikai kontekstā ar citiem faktoriem, neveltot tiem īpašu uzmanību, tomēr nenoliedzot to nozīmīgumu.
Referātā uzmanība tiks veltīta ar tādu būtisku iekšējo faktoru kā valsts pārvaldes iekārtu saistītiem elementiem. Krievijā tā tiek veidota pēc demokrātijas principiem, līdz ar to ļoti būtiska ir sabiedrības un tās uzskatu loma. Tā kā valstu ārpolitikas patiesie veidotāji un lēmumu pieņēmēji ir indivīdi, tad jāpatur prātā, ka lēmumi parasti tiek pieņemti balstoties uz subjektīvu situācijas vērtējumu – rīcības alternatīvu un to seku analīzi, tādēļ arī šajā esejā es koncentrēšos uz uztveres nozīmi sabiedrības un tās līderu uzskatu veidošanā, kas savukārt ietekmē to ārpolitikas lēmumus attiecībā uz Baltijas valstīm. Šis sektors Krievijas apziņā ir cieši saistītas ar Krieviju, ņemot vērā vēstures percepcijas, īpaši PSRS psiholoģiskais mantojums. Percepciju nozīme ir redzama arī attiecībā uz diviem iepriekšminētajiem faktoriem – drošību un ekonomiku. Nozīmīga loma ir arī krievu identitātes apziņai un uztverei par savu lomu pasaulē. Ar to, kā tieši šie faktori ietekmē Krievijas ārpolitiku attiecībā uz Baltijas valstīm, varēsiet iepazīties šajā referātā.
Referāts sākas ar teorētisko daļu, kurā ir vispārīgi apskatīti faktori, kas ietekmē valstu ārpolitiku. Empīriskās daļas sākumā teorētiskajā daļā veiktā analīze tiek vispārīgi attiecināta uz Krieviju. Tālāk seko daļas, kas attiecas tieši uz šajā referātā izvēlētajiem Krievijas Baltijas politikas iekšpolitiskajiem faktoriem:
Krievijas nacionālā identitāte;
Vēstures percepciju loma.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties