Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:808000
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kāzas un to īpatnības Latgalē    4
  Dzīve pie māmiņas    5
  Precības un derības    6
  Izdeviņas    8
  Kāzas    12
  Mičošana    13
  Ieražas pēc mičošanas    14
  Secinājumi    16
  Izmantotā literatūra    17
  Pielikums    18
Darba fragmentsAizvērt

Kāzas un to īpatnības Latgalē
Svētku un svinamo dienu rindās katras tautas dzīvē ieņem tieši tie brīži, kas saistās ar liktenīgajiem notikumiem cilvēku dzīvē: dzimšanu, precēšanos un nāvi. Gandrīz visām tautām šie notikumi savienoti ar dažādām svinībām un ceremonijām, ar daudzām paražām, ticējumiem un māņiem un viens no šādiem svinību veidiem ir kāzas.
Vecākā no kāzu ceremonijām ir vedības, tā senāk tika sauktas kāzas, bet vārdi kāzas un laulības latviešu valodā ieviesti 13. un 14. gs, kad kungu kārta, norobežojoties no senajām vedībām, pieversās kāzu ceremonijām. Vārds kāzas neietver sevī vispārējas pirmatnējas ceremonijas, kas saistījās ar senlatviešu dzīvi. Profesors P. Šmits izšķir; seno latviešu precības, derības, vedības (izdeviņas) un beidzot kāzas, kurās ietilpst senās līgavas zagšanas un pirkšanas ceremonijas.1 Kāzu ceremonijas un ar tām saistītās paražas, kuras ir saglabājušās līdz mūsdienām, ir nepārtrauktas tautu dzīves attīstības process un sastāvdaļa no senvēstures līdz mūsu dienām, ceremonijās ir gan latviešu dzīves sastāvdaļa, gan aizņēmumi no kaimiņiem. Katrai tautai kāzu tradīcijas veidojas atsevišķi, pat novadu ieražas uzrāda atsevišķas nianses, bet nenoliedzami arī savstarpējas ietekmes, tapēc latviešu kāzu tradīcijām ir daudz kopīga ar somu, slāvu, baltu tautu paražām. Bet Latgalei ir daudz kopēju paražu ar slāvu tautu. Senajiem latgaļiem bija cieša saite ar slāvu tautu, to rāda visos laikos no krievu valodas aizgūtais vārdu krājums, toties vārdi, kas nāk no ģermāņiem, Latgalē sastopami tikai mazā merā. Latgalē vecās kāzu paražas ir pilnīgak paglabājušās, jo dzīvesveids kāds bija raksturīgs latgaļiem (Latgales zemnieki dzīvoja sādžās2 , neatsvešinājas līdz pat jaunajiem laikiem) veicināja kāzu tradzīciju saglabāšanos. Tomēr šīs tradīcijas nav saglabājušās pilnībā, jo ar ļaužu dzīvesveida pārmaiņām mainījās arī ieražas, un daudzas pirmatnējās tradīcijas tika aizmirsta, atmestas, par to liecina dziesmas un vecāku cilvēku atmiņas. Vislielākās pārmaiņas Latgaļu kāzu tradīcijās ieviesa baznīca, tā ir izspiedusi daudzas senākās pagānu laiku ieražas, ticējumus un māņus, kas bija ļoti raksturīgs latgaļiem. Latgalē katolicisms laidis dziļas saknes tautas dvēselē ieražās un tradīcijās. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties