Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:802137
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viljama Šekspīra traģēdijas “Karalis Līrs” darbība risinās Britānijā viduslaikos. Konkrētas norādes, par to, cik ilgs laikposms ir attēlots lugā, nav dots. Tāpat tekstā nav pārlieku akcentētas kādas citas vizuālās detaļas, kas palīdzētu raksturot valsti, laikmetu un norises.
Teika par par karali Līru uz viņa meitām ir pazīstama britu leģenda. Šo teiku savos darbos ir izmantojuši vairāki rakstnieki, kā, piemēram, Džefrijs Monmuts “Britānijas vēsture” (1135), Lajomons dabā “Bruts” (1200), tāpat šis stāsts sastopams arī Roberta Glostera (ap 1300), Roberta Maninga (ap 1338), Džena Hardinga (ap 1450) darbos, kā arī Honinšeda “Hronikā” (1577). Savukārt V.Šekspīra traģēdijā “Karalis Līrs” var nojaust folkloras materiāla izmantošanu, dažādas leģendas un nostāstus, balādes, kā arī Bībeles motīvus.
Traģēdijai ir lineārs sižeta izklāsts ar skaidri izteiktu sarežģījuma punktu (Līra vēlme sadalīt valsti trijās daļās; vecāko meitu lišķība). Zīmīgi, ka lugas kulminatīvais brīdis iestājas jau pirmā cēliena pirmajā ainā, līdz ar to pārējā lugas darbība iegūst zināmu retardācijas gaitu – pārējie notikumi pakārtojas šai sižeta līnijai. Šai lugai ir zināms mozaīkas princips, ko varētu nosaukt pat par sadrumstalotu. Nav pārlieku lielas sasaistes starp notikumiem – tie liekas atsvešināti no pārējas lugas darbības. Lielākoties darbība virzās paralēli, vērojot, kas notiek karaļa un viņa meitu starpā un kas, savukārt, norisinās starp Glosteru un viņa dēliem. Tādējādi var izdalīt vairākas sižetiskās līnijas, kas lugā risinās paralēli:
1. Līrs un viņa meitas;
2. Glosters un viņa dēli;
3. “Vecais” un “jaunais” Līrs.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1175706
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties