Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:793315
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.04.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Izmantoto avotu un literatūras apskats    5
3.  Lemešovas ciema raksturojums    6
4.  Lemešova - kolhozu centrs 40. - 60. gados    8
4.1.  Kolektivizācija Latvijā    8
4.2.  Mičurina vārdā nosauktais kolhozs    9
4.3.  Kolhoza attītība: panākumi un problēmas    9
4.4.  Kolhozs "Dzirkstele"    11
  Secinājumi    12
  Vēres    13
  Izmantotā literatūra    15
  Anotācija    16
  Annotation    17
  Pielikumi    18
Darba fragmentsAizvērt

Darbs ir veltīts Lemešovas ciema izpētei, jo, lai gan tas ir autores dzimtais ciems, līdz šim par Lemešovu autore zināja samērā nedaudz. Autore ir daudz dzirdējusi kā ļaudis salīdzina dzīvi mūsdienās un kolhozu laikos. No šīm sarunām viņa uzzināja, ka gandrīz 25 gadus Lemešova bija kolhozu centrs.
Pētot Lemešovas ciemu, kā vēstures avotus autore izmantoja Rēzeknes zonālā valsts arhīva materiālus par kolhoziem 40. gadu beigās un 60. gados. Piedāvātais materiālu klāsts ir plašs, bet autore izpētīja atskaites par kolhoziem, kuru centri bija Lemešovā. Arhīvā atrodamas atskaites par kolhozu darbību dažādos laika posmos (gada, pusgada, ceturkšņa). Autore izvēlējās analizēt kolhozu atskaites par 1949. gadu, 1959. gadu un 1965. gadu, jo aplūkot kolhozu attīstību, izmantot ikgadējās atskaites ir ļoti laikietilpīgs process. Arhīva materiāli, kuri rakstīti gan ar zīmuli, gan tintes pildspalvu, gan rakstāmmašīnu vietām ir izbalējuši un neizkoptā rokraksta dēļ grūti salasāmi.
Svarīgs izziņas avots ir enciklopēdija „Latvijas pagasti” 2.daļa, kur sniegta īsa informācija par Malnavas pagastu. Svešvārdu vārdnīcā atradu atsevišķu jēdzienu skaidrojumu.
Izpētot ciemu, autore izmantoja arī materiālus no Lemešovas ciema bibliotēkas, kuros apkopotas savāktās fotogrāfijas, sniegti komentāri tām, kā arī dots neliels ieskats ciema veidošanās gaitā. Šie materiāli rūpīgi vākti kopš bibliotēkas dibināšanas laika un pauž daudzu cilvēku subjektīvo viedokli par Lemešovu un kolhozu attīstību.
Mēģinot ieskatīties Lemešovas ciema vēsturē padomju gados, autore izmantoja laikrakstus „Padomju Kārsava” un „Par komunisma uzvaru”, kuri radušies laikā, kad komunistiskā ideoloģija bija noteicošā, tāpēc kolhozu darbības vērtējums ir pārspīlēti pozitīvs. Gandrīz katrā laikraksta numurā ir ievietoti pārskati par lauku darbu gaitu, saražoto produkciju un kultūras dzīvi kolhozos. Autore uzskata, ka šie pārskati ar savu „skaitļu valodu” sniedz reālāku ieskatu kolhoza dzīvē.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1156447
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties