Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:792783
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latviešu valodā vārdam -rotaļa- vārds -spēlēties- ir sinonīms.Vārdi -spēle- un -rotaļa- atšķiras ar to, ka vārds -rotaļa- apzīmē specifisku bērnu darbību, bet vārds -spēle- var apzīmēt kā pieaugušo tā arī bērnu darbību.
Bērnu rotaļas ir viens no svarīgākajiem bērna prāta, tikumiskās, fiziskās un estētiskās attīstības līdzekļiem. Rotaļās notiek bērnu brīva, radoša darbība. Noteicošo vietu bērna psihiskajā attīstībā rotaļas ieņem pirmskolas attīstības periodā.
1.koncepcija par rotaļu kognitīvāsattīstības kontekstā
2.rotaļa sociālās attīstības kontekstā
3.rotaļa kā afektīvi motivēta darbība.
Pievēršoties pirmajaino minētajām koncepcijās, uzmanību saista psihologa Piažē uzskati. Šeit rotaļa tiek aplūkota saistībā ar bērna domāšanas struktūru.Tāpat kā intelekta, arī rotaļas attīstība saistīta ar 3 stadijām: 1. stadija- sensorāstadija aizņem periodu no zīdaiņa līdz divu gadu vecumam, 2. stadija- simboliskā rotaļa- no diviem līdz sešiem gadiem, 3.stadija- rotaļas ar noteikumiem. Rotaļu attīstība saistās ar šo struktūru pakāpenisku maiņu, t.i., tām ir stadiju un vienlīnijas raksturs.
Dominējošais rotaļas tips pirmskolas periodā ir simboliskā rotaļa, ar individuālo zīmju- simbolu palīdzību.
Ž.Piažē vienlīnijas rotaļas attīstības shēmu un izvirza jautājumu par rotaļas attīstības formu. Var izdalīt divas pētījumu problēmas: 1.bērnu rotaļas sociālais saturs., 2.bērnu savstarpējās attiecības rotaļā. Visvienkāršākā pieeja saistīta ar to, ka rotaļu saprot kā pieaugušo dzīves,uzvedības imitēšanu. Šīs koncepcijas ietvaros ir veikti pētījumi par rotaļas darbības sakaru ar konkrētu,dažādu kultūru īpatnībām. Sociālo lomu un pieaugušo darbības apgūšana rotaļā īstenojas arīpašu pārveidošanas,uzdrīkstēšanās izmaiņu formu. Tikpat svarīgs virziens rotaļas sociālās attīstības pētīšanā ir bērnu savstarpējās attiecības. Lielu ietekmi rotaļu darbības izpratnē ir atstājusi psihoanalītiskā Zigismunda Freida teorija. Ir dziļāķo motivētājstruktūru attīstības stadiju atspoguļošana un to sadursme ar sabiedrības pretstāvošām prasībām. Un rotaļu turpina A. Freida. Viņa aplūko rotaļas atīstības stadijas: 1. ta ir attīstība no individuālās rotaļas līdz kopīgajai draudzībai. 2. no rotaļām uz produktīvu darbību. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1194836
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties