Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:790470
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Paražu tiesības rodas tad, kad valsts sankcionē atsevišķas paražas un tās iegūst obligātu spēku. Paražu tiesības ir tiesību avots, kas raksturīgs senajām tiesību sistēmām. Latvijā paražu tiesību normas ietvertas likumdošanas aktos diezgan retos gadījumos.1
Viduslaiku lauku sabiedrības tiesību normu pieraksti līdz mums nonākušas tikai 16.-19. gs. norakstos, bet tiesību vēsturnieki konstatējuši, ka tās pēc sava satura ir senas Latvijas tautību (cilšu) paražu tiesības, kas bija pārmantotas no laika pirms krustnešu iebrukuma. Līdz 13. gs. tās darbojās mutvārdu formā, bet 13. gadsimtā tika pierakstītas lejasvācu valodā.
Var uzskatīt, ka Livonijas zemniecība izmantoja paražu tiesības līdz 16. gadsimtam. Gadsimtu gaitā tiesības mainījās. Paražu tiesību lietošana mazinājās līdz ar dzimtbūšanas iedibināšanos, bet pavisam izzuda līdz tiesu reformām Zviedru Vidzemē un Kurzemes statūtu stāšanos spēkā Kurzemes un Zemgales hercogistē.
Paražu tiesību avoti bija dažādi līgumi, kas tika slēgti savā starpā un tie atspoguļoja kādas ir bijušas tiesības. Stāstošie vēstures avoti – hronikas, valodniecības dati, latviešu tautas dziesmas, folklora.
Folklora – vienīgais visvairāk izmantotais nacionālais paražu tiesību avots. Folklora ir vispārpazīstama tradīcija, kas izteic tās sociālo un kultūras identitāti, tās formas satura vērtības tiek pārmantotas mutvārdos vai kādā citā veidā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties