Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:788916
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ilgas evolūcijas ceļā grieķiem izveidojās skaidra, stingri izstrādāta mūra ēkas uzbūves sistēma, ko romieši vēlāk nosauca par orderi. Plašākā nozīmē ar vārdu orderis saprot visu arhitektūras uzbūvi kopumā. Šaurākā nozīmē par orderi sauc balstu un seguma arhitektonisko elementu kārtojumu noteiktā konstruktīvā un mākslinieciskā sistēmā. Ordera galvenās sastāvdaļa ir pamatne (stereobats), kolonnas vai pilastri un segums – antablements. Ordera izteiksmīguma pamatā ir šo sastāvdaļu līdzsvarotība un to formu proporciju saskaņa, to stingrs matemātisks aprēķins. Orderis bija arhitektonisko elementu un estētisko normu vispārējā sistēma, taču senie grieķu celtnieki tos katram celtniecības objektam piemēroja nevis mehāniski, bet radoši. Tāpēc ikvienam grieķu templim piemīt arī sava savdabība un izteiksmīgums.
Šo tēmu savam referātam izvēlējos, jo tā man šķita interesanta un aizraujoša, ļoti gribējās uzzināt vairāk nekā jau zinu!
Ordera tipi.
Doriskais orderis.
Arhaikas posmā izveidojās divi ordera varianti – doriskais un joniskais. Doriskais bija vairāk izplatīts Grieķijas sauszemes daļā, bet joniskais – Egejas jūras salās un Mazāzijā (it īpaši Jonijas novadā). Doriskais orderis, pēc pašu grieķu domām, iedzīvināja sevī vīrišķību, harmoniju un stingrību. Joniskais orderis savukārt bija vieglāks, staltāks un greznāks.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties