Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:784807
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ar cietušo saistītās kriminoloģiskās un tiesiskās problēmas ir aktuālas jebkurā sabiedrībā, kurā pastāv noziegumi, tādēļ pēdējos gados arvien biežāk kriminoloģiskājā literatūrā tiek izpētīti nozieguma upuri, to uzvedība, noziedzīgu apkārtni veidojošas darbības, kas atvieglo noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.
Patreiz kriminoloģijai ir pietiekoši daudz ziņu par noziedznieka personību un tā uzvedību, bet vēl joprojām nav pietiekami izzinātas personas, kas kļūst par nozieguma upuriem. Tas ir tādēļ, ka ilgāku laiku tiesībsargājošās instances bija orientētas tikai uz darbu ar noziegumu un noziedznieku, atstājot bez nepieciešamās uzmanības nozieguma upuri.
Kriminoloģijas mācību grāmatā ir minēts, ka tikai 20.gadsimta vidū atsevišķi kriminologi pievērsās arī noziegumu upuriem. Pirmie autori bija Jeremija Bertams (1748 – 1832), Rafaels Garofalo (1852 – 1934), Hanss fon Getings (1887 – 1974) “Piezīmes par interakciju starp noziedznieku un upuri” (1941) u.c.1
Upurus psiholoģiskajā un sociālajā aspektā pēta kriminoloģijas sastāvdaļa – viktimoloģija. Tā ir zinātne, kas mēģina atbildēt uz jautājumu – kāpēc, kādu emocionālo, gribas un morālo īpatnību, kādas sociālās orientācijas cilvēks kļūst par nozieguma upuri. Viktimoloģijas jēdziens ir izskaidrots kriminoloģijas mācību grāmatā. Tā ir mācība par nozieguma upuri, zinātne par cietušo, kuram piemīt individuāla spēja kļūt par noziedzīgas varmācības upuri.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1122543
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties