Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:780817
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  KVALITĀTE    5
1.1.  Kvalitātes jēdziens    5
1.2.  Kvalitātes līmeņi un kvalitātes vadība    6
1.3.  Kvalitātes vadīšanas tehnikas    7
1.4.  Kvalitātes izmaksas    7
1.5.  Kvalitātes sistēmas un to raksturojums    8
1.6.  Starptautiskā Standartizācijas Organizācija (ISO)    9
1.7.  Kvalitātes sistēmas ISO 9000 sērijas standartu vispārējā struktūra    9
1.8.  Kvalitātes sistēmu sertifikācijas procedūras    12
1.9.  Kvalitātes nodrošināšanas Nacionālās programmas izveide un attīstība    13
2.  Kvalitātes sistēmas ISO 9000 sertifikācijas norise Latvijā un kvalitātes sistēmas svarīgākie ieviešanas un realizācijas posmi uzņēmumā    15
2.1.  Kvalitātes sistēmu ISO 9000 ieviešana Latvijas uzņēmumos    15
2.2.  Kvalitātes sistēmas projektēšana un ieviešanas sākumstadija    18
2.3.  Kvalitātes politika un mērķi    21
2.4.  Kvalitātes sistēmas ISO 9000 prasības    21
2.5.  Kvalitātes sistēmas dokumentācija    22
2.6.  Problēmu risināšana un kvalitātes uzlabošana uzņēmējdarbībā    23
3.  KVALITĀTES SISTĒMAS IVIEŠANA BŪVNIECĪBAS SFĒRĀ UN TĀS IETEKME UZ UZŅĒMUMA DARBĪBU    25
3.1.  Pakalpojumu konkurētspējas palielināšana    25
3.2.  Cēloņu – seku analīzes pielietojums uzņēmumā    29
3.3.  Preventīvo darbību izstrādāšana produkta vadībā    31
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    35
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    38
Darba fragmentsAizvērt

Attīstoties reģionālajai un starptautiskajai tirdzniecībai, kvalitātes jautājumi ieņem arvien nozīmīgāku vietu, jo ir svarīgi, lai godīgas konkurences apstākļos kvalitātes jautājumu dažāda interpretācija neradītu nepamatotas tehniskās barjeras tirdzniecībā. Ir ļoti būtiski, lai kvalitāte visās valstīs tiktu vērtēta pēc vieniem standartiem un visur valdītu vieni un tie paši novērtēšanas vadības un organizācijas principi.
Sekmīgajā Rietumu ekonomikā kvalitātes vadīšana pēdējos četrdesmit gadus ir bijusi uzņēmējdarbības principiāls dzinējspēks un motivācijas pamats. Pēdējā desmitgadē, pateicoties starptautiskās tirdzniecības integrācijas procesiem, pasaulē ir izveidojusies arī globāla kvalitātes novērtēšanas sistēma.
Arī Latvijai kļūst aktuālas šīs starptautiskās norises kvalitātes jomā.
Latvija cenšas iestāties Eiropas Savienībā, tāpēc vajadzētu zināt, kāda ir standarta jēdziena izpratne Eiropā un brīvā tirgus ekonomikas apstākļos saimniekojošajās valstīs.
Standarta un standartizācijas jēdzieni pēc satura un būtības pilnīgi atšķiras dažādās saimniekošanas sistēmās.
Standartizācija nav ražošanas regulēšana no valsts puses, bet gan process, kas saistīts ar visu ieinteresēto pušu vienošanos. Komandekonomikas valstīs standartus un līdzīga rakstura dokumentus izstrādā valsts institūcijas vienpersoniski.
Līdz šim Latvijas uzmanības redzeslokā galvenokārt ir bijusi Eiropas vienotā tirgus politika attiecībā pret trešajām valstīm. Tagad kvalitātes nodrošināšanas Nacionālās programmas attīstībā kļuvušas aktuālas arī Eiropas iekšējā tirgus likumdošanas prasības neharmonizētajā sfērā, kurā darbojas princips – ja produkts ražots atbilstoši vienas valsts likumiem, tad tas bez ierobežojumiem var tikt realizēts arī citā valstī, kaut gan tur varbūt darbojas cita veida likumdošana šī produkta ražošanā.
Tradicionāli, uzņēmuma finansiālie rezultāti tiek uzskatīti par mērauklu, ar kuras palīdzību vadītāji un īpašnieki novērtē savus uzņēmumus. Nevar noliegt, ka peļņa, naudas plūsma, citi finansiālie rādītāji ir svarīgi uzņēmuma darbības rādītāji, tomēr no tiem reti var spriest par to, kāpēc uzņēmumam ir veicies, vai, tieši otrādi – neveicies. Skaitļi nesniedz informāciju par problēmu cēloņiem un nenorāda, kas vadītājiem būtu darāms, lai organizācijas sniegumu uzlabotu. Šodienas strauji mainīgajā vidē, patērētājiem kļūstot ar katru dienu labāk informētiem un prasīgākiem, vienīgā iespēja būt veiksmīgam ir, ne tikai mainīties līdzi patērētāju prasībām un konkurentiem, bet spēt paredzēt šīs izmaiņas, cenšoties būt pussoli priekšā notikumiem.
Viens no iespējamiem līdzekļiem, kā vadītājiem iegūt savlaicīgu, vispusīgu informāciju par uzņēmumu un pārvērst šo informāciju konkrētās, uz uzlabojumiem vērstās darbībās, ir kvalitātes vadības sistēmas ieviešana.
ISO 9000 ir starptautisko standartu saime, kurā iekļauti kvalitātes sistēmu veidošanas un vadīšanas jēdzieni, principi un norādījumi. Standarti aptver vienkāršu un saskaņotu kvalitātes sistēmu nodrošināšanas metodoloģiju, ērti ieviešamu visā tautsaimniecībā.
Eiropas Savienībā ISO 9000 standarti ir akceptēti kā garants brīvā koptirgus radīšanai. ES uzskata produkcijas standartizāciju un kvalitātes sistēmas par nozīmīgu instrumentu starptautiskā neierobežotā preču tirdzniecībā un pakalpojumu sniegšanā, kā arī patērētāju aizsardzības nodrošināšanā.
ISO 9000 standartos aprakstītās kvalitātes sistēmas prasības pasaulē ir ieguvušas visplašāko izplatību, lai gan šo kvalitātes sistēmu ieviešana ir katra uzņēmuma brīvprātīga izvēle. Tas, ka firmai būs ISO 9000 kvalitātes sistēmas sertifikāts, cels uzņēmuma prestižu sarunās ar ārvalstu biznesa partneriem un palīdzēs iekarot tirgu lielas konkurences apstākļos, jo sistēma aptver vairāk nekā viena klienta prasības, kurš novērtē tikai atbilstošo kvalitātes sistēmas daļu.
Latvijā ir vērojamas pozitīvas tendences kvalitātes sistēmu ieviešanā. Dotā darba mērķis ir izpētīt kvalitātes nozīmīgumu uzņēmumu darbībā, kvalitātes sistēmu ietekmi uz uzņēmējdarbības pilnveidošanu un aplūkot Latvijas virzību un attīstību kvalitātes nodrošināšanas jomā.
Darba uzdevums nav parādīt informāciju no viena gada, līdz otram gadam, bet gan salīdzināt uzņemuma darbības efektivitāti līdz ISO standarta ieviešanai un pēc. Tāpat tas ir darbs, kuru var uzskatīt par sava veida informatīvo brošūru uzņēmējiem, kuri vēl nav iepazinušies ar kvalitātes vadības standartiem. Tāpēc nav izskatīta informācija līdz pašreizējam laikam, bet gan nedaudz agrāka laika perioda, kad ISO 9000 sērijas standarts vēl nebija ieviests un kad pēc tā ieviešanas kvalitātes sistēma apskatāmajā uzņēmumā (no 1995 līdz 1998 un pēc viņas ieviešanas). Tādēļ arī dati tika ņemti apmēram par to pašu periodu.
Tā kā firma „PBLC” ISO kvalitātes vadību sāka apgūt un projektēt tikai 1998. gadā, tad arī kā piemērs šajā darbā tiek apskatīti vecie ISO sērijas standarti.
Par literatūras pamatavotiem šajā darbā ir izmantotas informatīvās brošūras, ekonomiska rakstura mācību grāmatas un ekonomiska satura laikrakstu un žurnālu publikācijas, kā arī firmas „PBLC” nepublicētie materiāli.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1191476
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties