Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:778515
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Šajā referātā tiks aplūkota Niniana Smārta aprakstītā reliģijas dimensiju shēma. Ne-lielam ieskatam, aplūkosim, kāda ir reliģijas dimensiju shēmas nozīme, bet sīkāk izskatīsim tikai vienu no N.Smārta izvirzītajām dimensijām- empīrisko un emocionālo dimensiju.
Ninians Smārts ir divdesmitā gadsimta teologs un filozofs, manāmākais no tiem, kas izmainīja reliģijas pētniecību- pirms Smārta reliģijas pētniecība nozīmēja vienīgi kristietības pētniecību, viņš blakus kristietībai nostādīja arī budismu, hinduisms, islāmu utt. Viņš ieviesa arī citus jauninājumus, piemēram, ja iepriekš uzsvars tika likts uz klasiskajām doktrīnām un tekstiem, tad nu jau arī uz socioloģiju, antropoloģiju, mākslas zinātni, vēsturi, valodniecību utt. Viņa daudzpusīgā pieeja un reliģijas dimensiju shēma ir ne vien ietekmējusi dažādām reliģiskajām pārliecībām piederīgus studentus un pasniedzējus, bet arī pašas teoloģijas studi-jas. Viņš mira savas karjeras virsotnē kā Amerikāņu Reliģijas Akadēmijas prezidents.1
Savā grāmatā Dimensions of the Sacret Smārts iztirzā paša izveidoto septiņu dimensi-ju shēmu. Pēc shēmas ir septiņas dimensijas: 1) praktiskā un rituāla; 2) empīriskā un emoci-onālā; 3) stāstījumu un mītu; 4) filozofiskā un doktrīnu; 5) ētiskā un legālā; 6) sociālā un di-mensionālā; 7) materiālā dimensija. Šīs dimensijas shēma kalpo lielākās daļas pasaules reliģi-ju izprašanai.2

1. Ko nozīmē reliģijas dimensiju shēma?
Ninianu Smārtu darbam iedvesmoja neapmierinātība ar esošajiem reliģijas pētniecī-bas principiem un paņēmieniem- uzmanība tika pievērsta lielākoties tikai Rietumu pasaules reliģijām. Turklāt, reliģijas fenomenoloģija parasti tika fiksēta angļu valodā, turpretī Smārts neredzēja iemeslus tam, kāpēc neizmantot citu kultūru terminus, no kuriem daļa, pēc viņa domām, savās niansēs ir daudz bagātāki un skaidrāki nekā termini angļu valodā, piemēram, bhakti (dievbijība), dhyāna (meditācija), u.c.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1117861
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties