Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:777247
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ņemot vērā, ka hroniska gastrīta (B tipa, t.i., distālās kuņģa gļotādas iekaisums) – visbiežāk sastopamā gastrīta forma - , kā arī kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas patoģenēzē nenoliedzama loma ir kuņģa gļotādas mikroflorai ( Heliobacter pylori), praktisku pielietojumu šo slimību ārstēšanā ir ieguvuši bismuta savienojumi: koloidālais bismuta subcitrāts( denols, denoltabs, duasols, ulcerons, ventrisols), bismuta bāziskais nitrāts( gastripāns M, ulgastrīns, ulkoviss), bismuta bāziskais salicilāts (jatrokss S), bismuta alumināts (kampiloteks, ultīns), bismuta oksīds (telēns, tribimols), kā arī dažādu bismuta sāļu kombinētie preparāti „Bismofalks” un „Angass”.
Klīniskie pētījumi rāda, ka kuņģa čūlas ārstēšanas ar bismuta savienojumiem rezultāti ir pat labāki nekā pēc H2 blokatoru lietošanas. Bismuta koloīds skābā vidē veido helātu tipa kompleksus ar proteīniem un aminoskābēm, kas atrodas čūlas virsmā. Nešķīstošais organiskais komplekss aizsargā čūlu no tālākas gremošanas sulu un skābes iedarbības, mazinās sāpes un sākas čūlas dzīšana. Ir ziņas, ka šie preparāti, iespējams, stimulē prostaglandīnu sintēzi un palielina to saturu kuņģa sieniņā.
Bismuta savienojumu izraisītās blakusparādības ir mēles un izkārnījumu melns krāsojums, kā arī slikta dūša un vemšana. Ilgstoša palielinātu koloidālā bismuta preparātu devu lietošana var izraisīt encefalopātiju (neirotoksicitāti), kas saistīta ar bismuta uzkrāšanos CNS.
Jau pirms Heliobacter pylori atklāšanas, par ko 1983. gadā ziņoja austrāliešu zinātnieki B. Māršals un J. Vorens, čūlas slimības ārstēšanā plaši tika lietoti bismuta bāziskais nitrāts un to saturošie kombinētie preparāti „Vikalīns”(vēl satur bāzisko MgCO3, NaHCO3, rutozīdu jeb rutīnu un kellīnu) un „Vikaīrs”(roters). Šo līdzekļu terapeitiskais efekts tika skaidrots ar savelkošo un antiseptisko darbību.
1889. gadā P. Ērlihs izdarīja pirmos mēģinājumus lokāli ārstēt sifilisu ar bismutu. Tikai pēc 1921. gada sāka lietot bismuta preparātus parenterāli, galvenokārt injicējot muskulī grūti šķīstošus eļļā suspendētus bismuta savienojumus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties