Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:774379
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Z. Freids parāda, ka psihe nav tikai apziņa, bet to veido arī neapzinātā daļa – bezapziņa (Id) un priekšapziņa jeb bezapziņa, kas var tikt apzināta. Viņaprāt, cilvēka darbību virza dziņas (vajadzības, vēlmes), kas lokalizētas psihes bezapziņas daļā.
Viena no tām ir seksualitāte, kas ir bioloģiski nosacīta un neapzināta. Tieši Id, pēc Z.Freida domām, ir enerģijas rezervuārs. Viņa priekšstatos šī enerģija ir seksuālā enerģija – libido, kura var tikt izmantota dažādām darbībām, arī jaunradei un garīgai darbībai. Atbilstoši Z. Freida priekšstatam zīdainim ir tikai bezapziņa. Pirmā bērna seksuālās enerģijas izpausme ir viņa dziņa pēc mātes krūts, kuru viņš uztver nevis kā kaut ko atsevišķu, bet gan kopā ar sevi. Attīstības gaitā bērnam pakāpeniski veidojas arī pārējās psihes daļas, t.i. Ego jeb Es un Superego.
Ego nodrošina piemērošanos videi. Tās saturs ir sajūtas, uztvere, uzmanība, domāšana, iztēle, atmiņa. Bet arī šie procesi nenotiek tikai apziņā; tie slēpjas arī bezapziņā un priekšapziņā. Piemēram, par neapzinātu domāšanu uzskatāma intuīcija, arī sapņi un fantāzija.
Superego – psihes komponents, ko Z.Freids uzskata par iekšējo cenzoru jeb morāli – sāk veidoties pirmā dzīves gada beigās reizē ar apziņu. Arī no Superego tikai daļa ir apziņā, bet lielākā daļa - priekšapziņā un pat bezapziņā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1310212
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties