Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:770113
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.07.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  APZĪMĒJUMI    3
  IEVADS    4
1.  DARBA LĪGUMA VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI    5
2.  DARBA LĪGUMA SAGATAVOŠANA    7
3.  DARBA LĪGUMA FORMA    9
4.  DARBA LĪGUMA SATURS    12
4.1.  DARBA LĪGUMĀ OBLIGĀTI IEKĻAUJAMĀ INFORMĀCIJA    12
4.2.  DARBA LĪGUMĀ IEKĻAUJAMĀ PAPILDINFORMĀCIJA    16
5.  DARBA LĪGUMU UZSKAITE    21
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    22
  LITERATŪRAS SARAKSTS    23
Darba fragmentsAizvērt

Lielākai daļai darbspējīgo cilvēku algots darbs ir svarīga un neatņemama dzīves sastāvdaļa. Darba tiesiskās attiecības Latvijā regulē Darba likums (DL), kas stājās spēkā 01.06.2002. Likums regulē pamatjautājumus un tā izpilde ir saistoša visiem darba devējiem un darbiniekiem. Bez tam ir vēl virkne citu normatīvo aktu, kas darba tiesiskās attiecības regulē netieši un kuru ievērošana darba devējam tāpat ir obligāta.
Visiem, dibinot darba tiesiskās attiecības, ir vienādas tiesības uz šo attiecību leģitīmu noformēšanu. Atbilstoši Darba likumam darba tiesiskās attiecības starp darbinieku un darba devēju nodibina ar rakstveida darba līgumu. Šim dokumentam darba attiecībās ir milzīga nozīme, jo tas nosaka pušu tiesības un pienākumus.
Likumā ir noteiktas konkrētas prasības attiecībā uz darba līguma slēgšanas procesu un tajā atspoguļojamo informāciju. Tomēr nereti cilvēki pret darba līgumu izturas diezgan formāli un neuzmanīgi: darba devēji to sastādot, darbinieki ar to iepazīstoties. Tādēļ praksē nākas saskarties ar dažādām problēmām, kas saistītas ar darba tiesību pārkāpumiem.
Jāatzīmē, ka vēl joprojām daudzi cilvēki strādā bez rakstveida darba līguma, - darbiniekam šķiet ieguvums, ka nav jāmaksā nodokļi un viņš var saņemt lielāku algu. Tomēr risks šādā situācijā ir nesalīdzināmi lielāks - cilvēks zaudē gan juridiskās garantijas (darba devējs var neizmaksāt algu, atlaist no darba bez pamatojuma), gan sociālās garantijas (bezdarba, slimības, maternitātes u.tml. gadījumā).
No minētā izriet, ka, stājoties darbā, svarīgi nokārtot visas nepieciešamās formalitātes - noslēgt rakstveida darba līgumu, iepazīties ar saviem pienākumiem un tiesībām. Jo īpaši aktuāli tas ir šobrīd, kad, palielinoties bezdarbam, var pieaugt arī darbinieku neaizsargātība no darba devēju puses. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties