Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:769922
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  Teritorijas ģeogrāfiskais izvietojums    4
2.  Ekonomiskie un politiskie faktori    5
2.1.  Ekonomiskā attīstība un situācija    5
2.2.  Politiskā situācija un pārvalde    6
2.3.  Autoceļu kvalitāte un satiksme    7
2.4.  Drošība Balvu rajonā    10
3.  Demogrāfiskie faktori    10
3.1.  Iedzīvotāju skaits    10
3.2.  Vecums    11
3.3.  Dzimums    11
3.4.  Izglītības līmenis    11
3.5.  Urbanizācija    12
4.  Kultūrvēsturiskie faktori    13
4.1.  Reliģija un kulta vietas    13
4.2.  Muižas un pilsdrupas    15
4.3.  Muzeji    16
4.4.  Kultūras pasākumi    18
4.5.  Ievērojamas personības    18
5.  Dabas un ģeogrāfiskie faktori    20
5.1.  Klimats    20
5.2.  Reljefs un ainava    20
5.3.  Ūdens. Virszemes ūdeņu kvalitāte, peldūdeņu kvalitāte    22
5.4.  Pazemes ūdeņu kvalitāte    23
5.5.  Gaiss. Gaisa kvalitātes raksturojums    23
5.6.  Flora un Fauna    24
5.7.  Dabas objekti    27
6.  Viesmīlības industrijas piedāvājums Balvu rajonā    29
6.1.  Izmitināšanas sektors    29
6.2.  Ēdināšanas industrija    31
7.  Izklaides un atpūtas iespējas Balvu rajonā    34
7.1.  Sporta pasākumi    34
7.2.  Balvu Tautas teātris    35
7.3.  Aktīvā atpūta    36
7.4.  Pirtis un saunas    37
8.  Rezumējums    39
  Literatūras saraksts    42
Darba fragmentsAizvērt

8. Rezumējums
Viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem bija veikt Balvu rajona analīzi, lai spētu objektīvi spriest par rajona vispārējo stāvokli un gan pozitīvajiem, gan negatīvajiem faktoriem tūrisma attīstībai.
Iespēju robežās mēs veicām galveno tūrismu ietekmējošo faktoru izpēti un nelielu analīzi. Balstoties uz šiem datiem mēs nonācām pie secinājuma, ka Balvu rajonā ir ļoti daudz nepilnību un negatīvu faktoru tūrisma attīstībai, tomēr arī liels potenciāls.
Kā negatīvus un tūrisma attīstību kavējošus faktorus mēs varam nosaukt:
1. Attālums no galvaspilsētas un citām lielākajām Latvijas pilsētām.
2. Rajona padomes nepietiekama uzmanība tūrisma attīstībai, tūrisma politikas veidošanai un uzņēmēju atbalstīšanai.
3. Transporta infrastruktūras nepietiekama attīstība un slikts satiksmes nodrošinājums.
4. Sarežģīts ekonomiskais stāvoklis, kas izraisa iedzīvotāju samazināšanos.
Visi šie faktori, kopā darbojoties, stipri bremzē tūrisma attīstību. Lai spētu šo situāciju mainīt, viennozīmīgi ir jāiesaista Balvu rajona padome, jo bez finansējuma šo situāciju uzlabot būs ļoti grūti. Nepieciešama padomes ieinteresētība šajā jomā, jo pakāpeniski attīstot tūrismu, rajons spētu uzlabot arī savu ekonomisko situāciju, piemēram, palielinot darbavietu skaitu. Protams, mēs saprotam, ka šobrīd visā pasaulē valda krīze, un pati valsts ir ierobežota savos līdzekļos, tomēr uzņēmēju stimulāciju var veikt izmantojot arī citus paņēmienus, ne tikai piešķirot finansējumu kā tādu, bet, piemēram, sava veida atvieglojumus.
Tā kā attālums no apmeklētākajām tūristu vietām ir diezgan liels, tad viens no nozīmīgākajiem pasākumiem, kurus būtu jāveic ir pastiprināta Balvu rajona tūrisma produktu reklāma. Analizējot Balvu rajona kultūrvēsturiskos, reliģiskos un arī dabas faktorus, mēs nonācām pie secinājuma, ka Balvu rajonā ir ļoti daudzi neizmantoti tūrisma resursi. Pareizi tos izmantojot un pasniedzot, ir iespējams ļoti pat palielināt ienākošo tūrismu. Galvenie tūrisma resursi Balvu rajonā, mūsuprāt ir:
1. Reliģiskie un kultūrvēsturiskie, baznīcas, kulta vietas, muižas u.c.;
2. Daba.
Nedaudz sīkāk par to. Tā kā visā Latgalē salīdzinoši ar citiem Latvijas reģioniem ir ļoti daudz ticīgu cilvēku, tad arī baznīcu un citu reliģisko vietu ir ļoti daudz, tāpat arī kā kultūrvēsturisko objektu. Rajonā nav nekādu izcilu arhitektu būvētu piļu, taču ļoti daudzas muižas ar savu interesanto vēsturi. Tāpēc derētu izveidot maršrutus ( tos kuri izvaidoti vairāk popularizēt, ne tikai vietējo iedzīvotāju vidū, bet citās Latvijas teritorijās), kuri varētu ieinteresēt un attīstīt kultūras tūrismu. Šajos maršrutos varētu iekļaut arī iepazīšanos ar kāda maza pagasta iedzīvotājiem, kuri vēl joprojām daudzā ziņā saglabā savu senču tradīcijas, kultūru un arī valodu, domājams arī varētu nogaršot Balvu rajona latgaļu iecienītākos ēdienus.
Daba ir Balvu rajona viena no stiprākajām pusēm, kas ļauj izvērsties tūrisma cienītājiem. Pirmām kārtām, mūsuprāt, ļoti pozitīvi ir tas, ka Balvu rajonā attīstās ekotūrisms, kas visā pasaulē iegūst aizviet lielāku popularitāti. Līdz ar to tas varētu piesaistīt daudzus dabas cienītājus, jo šajā rajonā ir tiešām daudz ko redzēt. Pareizi saimniekojot (tas nozīmē dabai draudzīgi), šis ir viens no resusiem, kas spēj ilgstoši sniegt savus pakalpojumus un pelnīt naudu. Kā jau mēs noskaidrojām, šājā rajonā jau ir izveidoti ekomaršruti, kā arī ir naktsmītnes, kas ir saņēmušas Zaļo sertifikātu, atkal jāatzīmē, ka trūkst informācijas un reklāmas, kas spētu par to pastāstīt un piesaistīt.
Runājot vēl par dabu un tajā paša laikā arī par kultūru, tad mēs ieteiktu Balvu rajonam nedaudz vairāk uzmanības pievērst lauku tūrismam. Arī lauku tūrismam ir aizvien pieaugoša nozīme, turklāt Balvu rajonam ir ko sniegt- daudzi iedzīvotaji vēl aizviet dzīvo viensētās, līdz ar to nav iekļāvušies globalizācijas procesā, saglabājot savu identitāti, kultūru, ar kuru būtu interesanti iepazīties gan Latvijas iedzīvotājiem, gan arī ārzemju viesiem. Tāpēc mūs diezgan pārsteidza fakts, ka informācijas nekādas par lauku mājām nav pieejamas, līdz ar to secinam, ka par šo tūrisma veidu netiek domāts,kaut gan tam varētu būt pieprasījums.
Patīkami pārsteigtas bijām uzzinot, ka Balvos ir diezgan daudz aktīvās atpūtas iespēju, tieši dabā. Ir ļoti daudz interesantu piedāvājumu, taču atkal tā pati problēma- nav nekādas reklāmas. Mums liekas, ka ja tā reklāma būtu augstāka līmeņa, tad arī daudz aktīvā tūrisma cienītājus, rajons varētu pie sevis ievilināt.
Priecē arī tas fakts, ka laikam ritot Balvu pilsēta un viss rajons attīstās un pamazām piedāvā gan saviem iedzīvotājiem, gan arī viesiem lielākas izklaides iespējas, uz doto brīdi šī sfēra nav īpaši attīstīta. Ja tūristiem dienas laikā būtu ko darīt un apskatīt, tad vakaros būtu jāsēž ārā vai savā istabas numuriņā, kas nav īpaši iepriecinoši. Runājot par viesnīcām, arī par šo sfēru derētu nedaudz pielabot.
Balvu rajonam ir tiešām liels tūrisma attīstības potenciāls, ja vien atradīsies cilvēki, kas būs pietiekoši uzņēmīgi, lai spētu šo lietu pamazām bīdīt uz priekšu, bet nu mēs ceram, ka tā tiešām būs, jo Balvu rajons sevī slēpj tiešām daudz neatklāta, taču ļoti interesanta un saistoša, galvenais to visu pareizi pasniegt!

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties