Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:765929
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.09.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Аннотация    3
  Annotation    3
  Saturs    4
  Ievads    5
1.  Datorergonomikas formula    8
2.  Muguras sāpes    14
2.1.  Mugurkaula sāpju patoģenēze    14
2.2.  Mugurkaula osteohondroze    15
2.3.  Kakla spondilozes sindroms    17
3.1.  Arterio-Vertebra bazilārais sindroms    21
4.  Cilvēka redze    25
4.1.  Acu nogurums un spriedze - datora radītais diskomforts    26
4.2.  Simptomus izraisošie iemesli    27
5.  Pētījuma rezultāti un ieteikumi    28
  Secinājumi    37
  Izmantotā literatūra un avoti    38
  Pielikumi    40
Darba fragmentsAizvērt

Pagājušais gadsimts kļuva slavens ne tikai ar nežēlīgiem kariem, bet arī ar dažāda veida revolūcijām. Zinātniski tehniskā revolūcija nav asiņaina, taču tā ir krasi ietekmējusi cilvēka veselību. Mūsdienās katra darba vieta, kurā nepieciešams daudz rakstīt, skaitļot un apstrādāt milzum daudz dažādas informācijas, tiek datorizēta, un tas ievērojami atvieglo un paātrina veicamo darbu. Dators kalpo kā darba kvalitātes veicinātājs un sniedz nebijušas sazināšanās iespējas, taču vienlaikus tā ietekmei piemīt daudz negatīvu īpašību, kas skar cilvēka veselību.
Kad pasaulē divdesmitā gadsimta 60., 70. gados sāka plaši lietot datorus, liela daļa pētījumu tika vērsti uz to, lai atklātu, cik lielā mērā datoru radītais starojums ietekmē cilvēka veselību. Tomēr ilgstošie pētījumi pierādīja, ka starojuma intensitāte nepārsniedz pieļaujamās normas robežas un praktiski neietekmē veselību. Vēlāk saistībā ar datoriem sāka parādīties pētījumi par atsevišķu skeleta-muskuļu sistēmas daļu pārslodzi, kā arī par redzes traucējumiem. Latvijas Universitātes optometrijas un redzes zinātnes nodaļā tika veikti pētījumi starp datorlietotājiem un tiem, kas nav saistīti ar ilgstošu datora lietošanu, līdz ar to datorlietotājiem tika biežāk konstatēta ortoforija un esoforija. Darbs pie datora rada redzes sistēmā pārāk lielu konverģenci, kas atspoguļojas kā tuvuma eksoforijas samazināšanās (16).
Tā kā darbs ar datoru nu ir aktuāls mūsu paaudzes ikdienā, uzskatu, ka būtu lietderīgi pievērsties šai problēmai dziļāk un sīkāk izpētīt datora ietekmi uz cilvēka veselību un ar to saistītās slimības, akcentu liekot uz mugurkaula, centrālās asinsrites un redzes problēmām.
Nereti pēc darba ar datoru cilvēki sūdzas par hroniskām galvas sāpēm, sliktu dūšu, reiboņiem, sāpēm mugurkaulā, kakla un jostas daļā, starp lāpstiņām, bieži vien ir novērojama roku tirpšana un muskuļu spriedze, kā arī uzbudināmība un darba spēju samazināšanās. Tas liecina ne tikai par datora ietekmi uz nodarbinātā veselību, bet arī par paviršu attieksmi pret sevi pašu, proti, ir nepieciešama prasme un zināšanas strādāt ar datoru drošā veidā.
Strādājot pie datora, cieš ne tikai redze, muskuļu, skeleta un saistaudu sistēma, bet arī veidojas asinsrites sastrēgumi kājās un vēdera dobuma orgānos, tiek ietekmēta vielmaiņa un hormonālā sistēma, elpošana, sirds un asinsrites sistēma. Var attīstīties dažādas neirozes, hronisks nogurums, depresija un miega traucējumi. Darbaholiķiem ar laiku veidojas slimīga atkarība no datora, kā dēļ invalidizējas strādājošā ķermenis (20).…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1232152
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties