Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:761975
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Autortiesību vēsture un attīstība   
1.1.  Latvijas autortiesību vēsture, attīstība   
2.  Autortiesības   
2.1.  Autortiesību objekti   
2.2.  Autortiesību subjekti   
3.  Darbu izmantošana   
  Secinājumi   
Darba fragmentsAizvērt

Ja darbs jau ir izveidots, tad tiek slēgti atļaujas līgumi jeb licences. Licences līgums ir līgums, ar kuru viena puse – autortiesību subjekts, dod atļauju otrai pusei – darba izmantotājam, izmantot darbu un nosaka darba izmantošanas veidu, vienojoties par izmantošanas noteikumiem, atlīdzības lielumu, tās izmaksāšanas kārtību un termiņu. Licenču veidi:
Vienkāršā licence – dod licences saņēmējam tiesības veikt tajā norādītās darbības vienlaikus ar autoru vai citām personām;
Izņēmuma licence – dod tiesības veikt tajā norādītās darbības vienīgi licences saņēmējam;
Vispārēja licence – izsniedz kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un tā dod tiesības izmantot visu to autora darbus, kurus pārstāv šī organizācija.
Pat izmantojot kādu fragmentu no autortiesību darba reklāmās, ir vajadzīga atļauja. Reklāmas likums nosaka, ka reklāmā aizliegts attēlot, izmantot, vai citādi pieminēt fizisko personu vai tās īpašumu bez šīs personas piekrišanas (mūziku, dzejoli, fotogrāfiju u.tml.). reklāmas veidotajiem jāsaņem atļauja izmantot darbu vai fragmentu viņu veidotajā reklāmā un jāvienojas par atlīdzību. Autors var arī atteikties izmantot savu darbu, lai reklamētu preci vai pasākumu, kas viņam liekas nepieņemami vai kaitē autora tēlam publikas acīs, tāpēc par to ir jāvienojas individuāli ar autoru vai viņa pilnvaroto pārstāvi.

Secinājumi
Ar šo darbu varu secināt, ka autortiesības ir sarežģītas un svarīgas gan Latvijā, gan citur pasaulē. Pastāv daudz nosacījumu, lai netiktu pārkāptas autortiesības. Autortiesības ir nepieciešamas, lai autors, kas rada savu darbu, tiktu atalgots, un varētu ar to izdzīvot, un mudina veidot jaunus darbus. Ja tādu autortiesību nebūtu, tad būtu maz šādu cilvēku, kas īstenotu savas idejas – mūziku, gleznas, grāmatas u.tml., jo no tiem nebūtu nekādas jēgas. Taču laikiem mainoties, attīstoties tehnoloģijām autortiesībām ir jāpielāgojas un jāmainās līdz ar tām.
Tā kā bez šiem cilvēku radītiem darbiem, pasaule nebūtu tāda, kāda tā ir tagad – ar savu kultūru, pasākumiem, aktivitātēm, tad, manuprāt, cilvēce būtu neizglītota un neinteresants. Tāpēc ir svarīgi, ka šīs autortiesības pastāv un tiek aizstāvētas, lai šie radošie cilvēki turpinātu radīt savas idejas reālajā dzīvē un liktu sabiedrībai pasmaidīt un uzzināt jaunas lietas, izglītojot to.29

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1321229
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties