Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:761768
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tauki pieder pie lipīdiem, kuri ir augstāko taukskābju un glicerīna vai augstāko taukskābju un augstāko spirtu atvasinājumi un ietilpst augu un dzīvnieku organismu sastāvā. Tauki ir vienkāršākie lipīdi. Tie ir augstāko taukskābju un glicerīna esteri.
Parasti dabā esošo tauku sastāvā ir dažādi glicerīdi, kuros ietilpst dažādas taukskābes. Taukskābes taku sastāvā atklāja franču ķīmiķi M. E. Ševlers un A. Brakonno 1817. gadā.
Ja taukus veido pārsvarā nepiesātinātās taukskābes (oleīn-, linol-, binolēnskābe), tad tie ir šķidrie tauki, jeb eļļas. Ja taukus veido pārsvarā piesātinātās taukskābes (steraīn-, palmetīnskābe), tad tie ir cietie tauki. Parasti tauku sastāvā ir dažādu karbonskābju atlikumi. Jo karbonskābes ir mazāk piesātinātas, jo tauki ir šķidrāki.
Tauki veidojas esterificēšanas reakcijā:







Tauku nepiesātinātības pakāpi ķīmijā raksturo ar jodskaitli. Jodskaitlis rāda, cik gramu halogēna iespējams pievienot 100 gramiem tauku. Jodu var pievienot tie karbonskābju ogļūdeņražu atlikumi, kuros ir divkāršā saite. Jo vairāk divkāršo saišu ir karbonskābes ogļūdeņražu atlikumā, jo vairāk joda tas var pievienot. Tātad, jo nepiesātinātāks savienojums, jo augstāks jodskaitlis.
Tauki dzīvajos organismos ir enerģijas avots. Cilvēka organismā oksidējoties 1g tauku, izdalās 38,9 kJ jeb 9,3 kcal siltuma. Bieži vien uz pārtikas produktiem norādīts nevis tauku saturs, bet gan enerģētiskā vērtība.
Īpaša tauku nozīme ir spējā organismā pārnest taukos šķīstošos vitamīnus ( A, D, E un K ). Šīs īpašības dēļ ieteicams svaigu augļu sulām pievienot pāris pilienus eļļas, lai organismam būtu vieglāk uzņemt nepieciešamos vitamīnus.
Cilvēka organisms taukus uzņem ar uzturu. Tauki nešķīst ūdenī, tāpēc tie organismā nevar uzsūkties tieši no gremošanas orgāniem. Aizkuņģa dziedzera ferments lipāze un žultskābes sašķeļ taukus par glicerīnu un taukskābēm, kas uzsūcas zarnu gļotādas šūnās un tiek izmantoti katram organismam raksturīgu tauku sintēzei.. Organismā sintezētie tauki nonāk limfā un asinīs un tālāk tiek aizvadīti uz taukaudiem un citiem organisma audiem, kur šūnās tie oksidējas, izdalot dzīvības procesu norisei nepieciešamo enerģiju. Neizmantotie tauki uzkrājas taukaudos kā rezerves vielas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties