Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Aprobežotu īpašuma tiesību jēdziens, saturs un klasifikācija

     Novērtēts!

    Referāts11 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:759442
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Īpašuma lietošanas tiesības aprobežojumi    4
2.  Būvju un ēku lietošanas tiesību aprobežojumu iedalījums    6
3.  Zemes gabala īpašuma lietošanas tiesības aprobežojumu iedalījums    10
  Nobeigums    13
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    15
Darba fragmentsAizvērt

Attiecība starp personu un lietu ir sabiedriska attiecība, jo uzliek pienākumu visām pārējām personām respektēt šo īpašnieka tiesību un atturēties no darbībām, kuras varētu kaitēt šo tiesību realizācijai. Privāts īpašums ir viens no civiltiesību fundamentiem, kas mudina cilvēku saimnieciskā dzīvē ielikt lielāku enerģiju.
Tas, ka kādam pieder manta gan kustamā, gan nekustamā nenozīmē ka var valdīt neierobežoti. Tās nav tikai tiesības, bet arī pienākumi, kas veicami attiecībā pret īpašumu un sabiedrību kopumā.
Īpašuma reforma Latvijā sākās jau 1988. gadā un līdz ar to tika pieņemti daudzi normatīvie akti un radīta pāreja no valsts (viss pieder visiem) īpašuma uz privāto īpašumu, kuras mērķis ir radīt īpašnieku.
Latvijas Republikas Satversmes 105. pants paredz tādu cilvēka pamattiesību, kā tiesības uz īpašumu, t.i. Latvijas Republikā ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašums ir pilnīgas varas tiesības par lietu, tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību (CL 927.p.).
Lai novērstu īpašnieka tādu rīcību, kas kaitētu, piemēram, blakus esošā īpašuma saimniekam, kā arī novērstu trūkumus, kas izveidojas, sadalot zemi privātīpašniekiem, ir nepieciešami dažādi īpašuma tiesību ierobežojumi.
Šim mērķim kalpo arī servitūti, kas ir tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu (CL 1130.p.). Servitūti ir nozīmīgi infrastruktūras objektu, piemēram, satiksmes ceļu, cauruļvadu, elektropārvades un telefona līniju ierīkošanā un izmantošanā uz svešas zemes, kā arī sveša zemes gabala dzīļu izmantošanā derīgo izrakteņu ieguvei1.
Mana darba mērķis ir noskaidrot aprobežotu īpašuma lietošanas tiesību jēdzienu, saturu un klasifikāciju, kādi likumdošanas akti šos jautājumus reglamentē.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1171534
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties