Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:754580
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Vēsture    4
  Iegūšanas tehnoloģijas    6
  Lietošana    9
  Pieejamība patērētājiem    10
  Secinājumi    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Rums no cukurniedru sulas
Cukura noieta kritums 19.gs noveda pie tā, ka dažās Antīļu salās cukurniedru plantāciju un destilētavu īpašnieki rumu vairs negatavoja cukura ražošanas blakusprodukta melases, bet gan tieši no augstvērtīgas cukurniedru sulas. Tādējādi rums kļuva par pamatproduktu.
Tā šņāc un sprauslā, čīkst un brakšķ, grab un pukšķina – tolaik tā pat kā šodien: vecā tvaika mašīna Martinikas salā, kur katra no septiņām vēl atktīvajām ruma destilētavām joprojām paļaujas uz tamlīdzīgu nezvēru un ar to darbina smalcinātājus un dzirnavas, kuri sīkstās cukurniedres saplucina un sasmalcina. Parasti stublājus saberž trīs cits aiz cita virknē uzstādīti veltņi. Vienlaikus tiek pievadīts avota ūdens, lai uzlabotu cukura ekstrakciju. Ši sula, ko sauc par vesou, tiek filtrēta, sapildīta vaļējos rezervuāros un sajaukta ar raugu. Tā rūgst 24-72h un pārvēršas par vin de canne, cukurniedru vīnu, kas pēc tam jādestilē. Ar izspiestajām cukurniedru šķiedrām, bagasse, tiek pildīta krāsns, kas ne tikai nodrošina ar enerģiju tvaika mašīnu, bet arī uzkarsē destilācija kolonas un darbina turbīnu elektriskās enerģijas iegūšanai. Un ja bagasse paliek pāri, to izbaro mājlopiem vai pārstrādā papīrā vai kartonā.
Franču salās Martinikā, Gvadelupā un Marigalantā dsetilācijas katlus bieži vien nomainīja ar destilatoriem, kas sastāvēja nevis no divām kolonām kā Eineja Kofija patentētais destilators, bet tikai no vienas, tomēr tie deva iespēju veikt nepārtraukto destilāciju un līdz ar to bija ekonomiskāki gan laika, gan izmaksu ziņā.
Kad rhumiers, ruma darītāji kādām izklāsta sava kolonveida destilātoru priekšrocības, viņi neizbēgami sāk jūsmot. Vispirms tiek uzsvērts, ka katra kolona – tāpat kā katrs destilācijas katls – ir unikāls roku darbs. Tāpēc katra no tām ražo atšķirīga, īpaša rakstura rumu, kā arī lielā mērā nosaka tā kvalitāti. Vietās, kur šobrīd vērojama tieksme sākotnēji neatkarīgas destilētavas izmaksu dēļ apvienot lielākās grupās, tradicionālo ruma marku individuālais raksturs tiek pasargāts, pārņemot un turpinot vecās destilācijas iekārtas.
Antīļu salām tipisks, no vara darinātas kolonveida iekārtas sastāv no vienas vai varākus metrus augstas kolonas, kas sadalīta 15-20 līmeņos, t.s. seperatoros. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1328392
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties