Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:754398
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  literatūras apskats    6
1.1.  Zaļbarība    6
1.2.  Skābbarība    7
1.3.  Skābsiens    9
1.4.  Siens    9
2.  zāles lopbarības gatavošanas tehnoloģijas    11
2.1.  Skābbarības sagatavošana tranšejās    11
  Skābbarības gatavošana stirpās    12
  Skābbarības gatavošana rituļos    13
  Skābbarības gatavošana hermētiskos tuneļos    14
  Skābbarības tehnoloģiju salīdzinājums    15
3.  zāles lopbarības ražošanas ekonomiskā efektivitāte    17
  secinājumi    22
  Izmantotā literatūra    23
Darba fragmentsAizvērt

Mūsu klimatiskajos apstākļos no vasarā izlietotās slaucamo govju barības apmēram 80 %, no jaunlopu barības 90 – 100 % sastāda zaļbarība. Laika periodā no 1. maija līdz 1.septembrim galvenais zaļmasas avots ir kultivētās ganības, taču ganību zelmeni var izmantot arī pļautas zaļbarības iegūšanai. Šajos zelmeņos var pārmaiņus ganīt un pļaut, bet var arī tikai pļaut un zaļbarību govīm pievest, ja tās visu gadu tiek turētas kūtīs.
Izmantojot zelmeni pļautas zaļbarības iegūšanai, pareizi jānosaka zāles, it īpaši pirmās, pļaušanas laiks. Tam jābūt tādam, kas nodrošina nopļautai zaļmasai labu apēdamību. Turklāt agrākā attīstības fāzē nopļauta pirmā zāle nodrošina labāku attālu.
Ja lieto zelmeņa konveijeru ar agrīnām (kamolzāle, lucerna), vidēji agrīnām (pļavas auzene, agrīnais sarkanais āboliņš, skarenes) un vēlīnām zālēm (baltais āboliņš, ganību airene, timotiņš), tad pļaušanas periodu vēl var pagarināt par 7 - 10 dienām. Zelmeņu konveijers nodrošina arī pilnvērtības prasībām atbilstošāku uzlabotas ēdamības zaļbarību (Sovers, 1982).
Svaigā zālē proteīns ir 75 – 90 % no kopējā slāpekli saturošo vielu daudzuma. Kā pļautas zaļbarības ražošanas vietai kultivētām ganībām ir vairākas priekšrocības. Zelmeņa botāniskais sastāvs tur ir plašāks, bet tāds daudzkomponentu mistrs neprasa augmaiņu, tāpēc ganību zelmeni vienā vietā var audzēt ilgstoši. Ganību zāles zaļbarību vairāk nekā citur ražotā atbilst pilnvērtīgas lopbarības prasībām. Viens no svarīgākajiem faktoriem ir arī tas, lai šie zaļbarības lauki atrastos tuvāk fermām. Ganību zāles zaļbarība ir arī lētākais barības līdzeklis, it sevišķi tad, ja to izmanto noganot. Zelmeņa ilggadības dēļ arī vajadzība pēc zāļu sēklas ir daudz mazāka. Vienlīdz vērtīga ir pašu dzīvnieku plūkta zāle, kā arī tikko pļauta zāle. Ja nopļauto zāli tūliņ neizlieto, tās vērtība samazinās, pasliktinās arī ēdamība. Vislabāk ir ja govis tiek laistas brīvajās ganībās un lielāko daļu zaļbarības apēd tieši tur. Taču ņemot vērā esošos apstākļus, lielās saimniecības arvien vairāk izmanto govju turēšanu kūtīs visa gada garumā. Taču ievērojot pieredzi, ganību izmantošana ar ganīšanu ir ekonomiski izdevīga, tā jāturpina, kamēr vien pastāv tāda iespēja.
Pareizi organizēta zāles audzēšana nodrošina ietiekamu daudzumu, līdz pat 70 % pilnvērtīgas un lētas zāles lopbarības, kuras ražošanai jāizlieto mazāk darba nekā citu lopbarības augu audzēšanai. Izdevīga ir zelmeņa izmantošana pārmaiņus (ganot un pļaujot), jo tā uzlabo zāles apēdamību un noēšanas vienmērību ganīšanas laikā, bet sakarā ar lopu atstātiem mēsliem un pastiprinātu zāļu cerošanu ganīšanas periodā, pļaušanas laikā ražība ir augstāka.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties