Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:752983
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jūraskrauklis – 2009. gada putns Latvijā
Par 2009. gada putnu Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) izvēlējusies jūraskraukli Phalacrocorax carbo. Tas ir melns zoss lieluma putns, kas pārtiek no zivīm un ligzdo lielās kolonijās pie ezeriem un zivju dīķiem, arī jūras piekrastē. Pēdējos gados daudzās Eiropas valstīs, arī Latvijā ievērojami pieaudzis šo putnu skaits, kas nereti rada konfliktsituācijas ar zivsaimniekiem.
Pēdējos gados daudzās Eiropas valstīs ievērojami pieaudzis jūraskraukļu skaits. Iespējamie iemesli ir veiksmīga sugas aizsardzība, pesticīdu lietojuma samazināšanās, pārmaiņas zivju sugu sabiedrībās un klimata pārmaiņas. Aptuveni pirms divdesmit gadiem jūraskrauklis atgriezies arī Latvijas faunā un kopš tā laika kļuvis arvien biežāk sastopams. Ornitologi lēš, ka 2008. gadā Latvijā bija ap 20 jūraskraukļu kolonijas, kurās ligzdoja ap 1000 šo putnu pāru.
2009. gada putna akcijas ietvaros LOB plāno noskaidrot jūraskraukļa ligzdojošās populācijas lielumu un izplatību. Tiks apzinātas arī citas teritorijas, kurās koncentrējas jūraskraukļi - gan migrējošo putnu, gan neligzdojošo putnu (vasarotāju) baru uzturēšanās vietas. Vienlaicīgi tiks vākti un analizēti arī barības paraugi, lai gūtu priekšstatu par to, ko un cik daudz jūraskrauklis Latvijā ēd.
Lai risinātu jūraskraukļu un zivsaimnieku konfliktus, 2004. gadā Eiropas Savienībā pieņēma lēmumu par īpašas darba grupas INTERCAFE ("Interdisciplinary Initiative to Reduce pan-European Cormorant-Fisheries Conflicts") izveidi, kurā iesaistīti gan ornitologi, gan ekologi, gan zivsaimnieki un valdības iestāžu pārstāvji no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm un arī Tuvajiem Austrumiem. 2009. gadā tiks izstrādātas INTERCAFE rekomendācijas jūraskraukļu atturēšanai no dīķsaimniecībām. LOB gada putna akcijas laikā veiks šo rekomendāciju popularizēšanu un veicinās to ieviešanu Latvijā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties