Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:752077
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.07.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lielākā daļa himēru atrodas uz PD katedrāles fasādes, izvietotas galerijās, kur tās no augšas noskatās uz pilsētu un cilvēkiem. Skulptori patiesi ir izmantojuši savu iztēli, lai radītu šīs statujas. Tur ir dzīvnieku un cilvēku figūras, puscilvēks-pusnezvērs, biedējošas, fantastiskas būtnes ar ērgļa knābi un spārniem, lauvas nagiem, čūskas asti un citas. Lai arī tās ir šausminošas, himēras mums atgādina, ka jebkura būtne ir Dieva radīta, un tā pelna Viņa mīlestību un pestīšanu.

Sec. Manā skatījumā, himēra ir antīkā misticisma un viduslaiku kritietības savienības auglis, kurā liela nozīme ir bijusi tēlnieka fantāzijai. Dievmātes katedrālē himēras veic gan sargājošo, gan audzinošo, gan arī vienkārši dekoratīvo funkciju. Vairākas Eiropas viduslaiku katedrāles „apdzīvo” dažāda izskata un vecuma himēras, taču tieši Parīzes katedrāle ir slavenākais piemērs. Šāda veida ūdens noteces, ornamentālas vai neornamentālas, izmantoja Eiropā līdz pat 18. gadsimta sākumam, kad ūdeni sāka novadīt pa cauruļvadiem. Pastāv ļoti daudzveidīgs skatījums uz himērām, tās nebūt nav viennozīmīgas, vai pat mūsdienu cilvēkam saprotamas. Taču, viduslaikos tās pilnīgi noteikti atstāja neizdzēšamu iespaidu uz katru, kas tās bija redzējis. Kopumā himēras bieži kalpoja kā brīdinājums cilvēkiem, kas nepietiekami novērtē velnu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties