Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:747532
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    2
  Saīsinājumu un nosacīto apzīmējumu saraksts    4
  Ievads    5
1.  Uzņēmuma gada pārskata būtība, struktūra    7
2.  Uzņēmuma „X” īss raksturojums    11
3.  Uzņēmuma gada pārskata sagatavošanas principi un LR normatīvie dokumenti    12
4.  Uzņēmuma gada pārskata sastāvdaļas    17
4.1.  Bilance, tas būtība un saturs    17
4.2.  Peļņas vai zaudējumu aprēķins    45
4.2.1.  Klasificēts pēc perioda izmaksu metodes    46
4.2.2.  Klasificēts pēc apgrozījuma izmaksu metodes    48
4.3.  Naudas plūsmas pārskats    49
4.4.  Pašu kapitāla izmaiņu pārskats    53
4.5.  Finanšu pārskata pielikumi    54
4.6.  Vadības ziņojums    56
5.  Uzņēmuma gada pārskata analīze    58
5.1.  Analīzes metožu vispārējs raksturojums    58
5.2.  Dinamiskās (horizontālās) analīzes metode    59
5.3.  Struktūras (vertikālās) analīzes metode    61
5.4.  Analizējamo rādītāju sistēma    61
5.4.1.  Likviditātes rādītāji    62
5.4.2.  Maksātspējas (saistību) rādītāji    63
5.4.3.  Aktivitātes rādītāji    65
5.4.4.  Rentabilitātes (ienesīguma) rādītāji    67
5.4.5.  Analizējamo rādītāju sistēmas analīze    70
  Secinājumi un priekšlikumi    73
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    78
  Pielikumi    80
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi un priekšlikumi
Darba gaitā autore nonāca pie šādiem secinājumiem:
1. Latvijas grāmatvedībā tēma „Uzņēmuma gada pārskata sagatavošana Latvijā” ir viena no svarīgākajām, jo gada pārskats, kas sniedz patiesu informāciju par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā, ir jāsastāda Latvijā reģistrētām komercsabiedrībām, kooperatīvajām sabiedrībām, individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kā arī Latvijā reģistrētām Eiropas ekonomisko interešu grupām, Eiropas kooperatīvajām sabiedrībām un Eiropas komercsabiedrībām
2. Latvijas Republikas „Gada pārskata likums”, kas nosaka prasības gada pārskata sagatavošanai daudzos jautājumos skaidri nenosaka noteiktas informācijas atklāšanas principus.
3. Sabiedrības gada pārskata izveidei var izvēlēties brīvo formu pēc saviem ieskatiem, jo veikalos pērkamās veidlapas netiek reglamentētas ar likumu, tās arī nav apstiprinātas, tādējādi ērti izmantot elektronisko formu, kas visam pārskatam nodrošina vienotu stilu, šriftu, formu, atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanai.
4. Gada pārskata sagatavošanā jāpievērš uzmanība vispārējiem norādījumiem, tādējādi , ja bilances vai peļņas vai zaudējumu aprēķina rādītāji ir klasificēti citādāk, nekā iepriekš, tad iepriekšējā gada rādītāji jāpārklasificē atbilstoši pārskata gadam, tādējādi rādītāji kļūst salīdzināmi. Pārskata sastādīšanas metožu maiņa un nesalīdzināmie dati noteikti jāskaidro pielikumā.
5. Noteikti jādokumentē gada slēguma procedūras, pretējā gadījumā pastāv risks, ka nākošajā gadā peļņas vai zaudējumu aprēķins tiks klasificēts pēc citiem principiem, nekā iepriekšējā gadā.
6. Gada pārskata iesniegšanas un sagatavošanas termiņi nesakrīt, jo sagatavota gada pārskata pārbaude un apstiprināšana prasa laiku.
7. SIA „X”, kura bija izvēlēta pētīšanai, 2009. gada pārskata posteņus novērtē atbilstoši vispāratzītiem grāmatvedības principiem.
8. Ilgtermiņa ieguldījumi jānovērtē atbilstoši to sākotnējai vērtībai, tas ir, iegādes izmaksām vai ražošanas pašizmaksai, taču šobrīd „Gada pārskata likums” precīzi nenosaka, ka pēc sākotnējās ilgtermiņa finanšu ieguldījumu atzīšanas to iegādes pašizmaksā būtu nepieciešama to obligāta turpmāka pārvērtēšana.
Tomēr jāpievērš uzmanība uz to, ka, ja finanšu pārskatā tiek atzīts iegādāto kapitāla daļu vērtības pieaugums, tad katru gadu konsekventi jāizvērtē, vai atzītais vērtības pieaugums ir pamatots un vai nav nepieciešama tā samazināšana.
9. Praktiskajos gadījumos nereti rodas sarežģījumi ar krājumu pašizmaksas aprēķināšanu un novērtēšanu bilances datumā, tas notiek tādēļ, ka grāmat¬vedības uzskaiti regulējošā likumdošana nosaka tikai krājumu novērtēšanas vispārīgos principus un nedefinē konkrētus aprēķinus un formulas, tādēļ katrā sabiedrībā sava aprēķinu un novērtēša¬nas metodika jāizstrādā patstāvīgi.
10. Sagatavojot sabiedrības finanšu pārskatu jāveic pilnu līdzekļu un līdzekļu avotu atlikumu inventarizāciju.
11. Debitoru parādiem, kuru saņemšana tiek apšaubīta, apšaubāmās summas apmērā veido uzkrāju¬mus nedrošiem parādiem. Debitoru parādu atlikumi bilancē jāparāda neto vērtībā, kas aprēķināta, no šo parādu uzskaites vērtības atbilstoši grāmatvedības datiem atskaitot nedrošiem parādiem izveidoto uzkrājumu atlikumus.
12. Attaisnojuma dokumenti par sabiedrības saimnieciskajiem darījumiem ir jāiegrāmato sabiedrības grāmatvedības reģistros pēc iespējas drīzāk, bet ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc tā mēneša beigām, kurā dokumentu saņēma uzņēmums, un obligāti - pārskata perioda beigās.
13. Sabiedrībām pastāvošā likumdošana šobrīd neparedz obligāto rezervju veidošanu, bet daudzām sabiedrībām šajā postenī vēl joprojām tiek uzskaitītas rezerves, kuras no peļņas izveidotas laika periodā, kad šādu rezervju veidošanu noteica likums "Likums par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību". Ja sabiedrības īpašnieki pieņem lēmumu, šīs rezerves drīkst novirzīt uz iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu.
14. Būtiska loma finanšu pārskata sagatavošanā ir saistību klasifikācijai īstermiņa un ilgtermiņa saistībās. Finanšu pārskata pielikumā uzrāda visu klasificētu saistību summu un klasifikācijas pamatojumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties