Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:747404
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.02.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Renesanses rašanās un tās sociālekonomiskais pamats    4
2.  Renesanses filozofija    6
3.  Renesanses literatūra    7
4.  Renesanses arhitektūra un māksla    9
5.  Renesanses mūzika    12
6.  Renesanses teātra māksla    12
  Tēzes    13
  Atsauces    14
  Izmantotā literatūra un informācijas avoti    14
Darba fragmentsAizvērt

Tēzes
• Renesanse ir literatūras, mākslas, filozofijas un arhitektūras virziens, kas pēc viduslaikiem vispirms attīstījās Itālijā 14. gs., pēc tam izplatījās Spānijā 15. gs., tad 15. gs. beigās Francijā, Vācijā, Anglijā, Nīderlandē, Portugālē, arī Austrumeiropā, piemēram, Polijā. Renesanse pastāvēja līdz 16. gs.
• Renesanses centrā ir humānisma filozofija, kuras ideāls ir garīgi attīstīts, izglītots cilvēks. Orientācija uz individualitāti saistīta ar interesi par reālo pasauli, tieksmi to izzināt un izskaidrot. Kritiska attieksme ir pret feodālismu un garīdzniekiem.
• Par brīvu personību un neatkarīgu, humāniem mērķiem veltītu dzīvi literatūrā raksta ievērojami renesanses pārstāvji: itālieši Dž. Bokačo, F. Petrarka, franči F. Rablē, F. Vijons, P. de Ronsārs, esejas žanra iedibinātājs M. de Montēņs, nīderlandietis Roterdamas Erasms, angļu renesanses populārākais autors V. Šekspīrs.
• Arī renesanses mākslinieku darbos atspoguļojas priekšstati par pilnvērtīgu, skaistu cilvēku. Šajā laikā uzplaukst portrets, par patstāvīgu žanru attīstās ainava un klusā daba. Ievērojamākie renesanses gleznotāji un skulptori ir itālieši S. Botičelli, Ticiāns, Leonardo da Vinči, Rafaēls, Mikelandželo, J. Van Deiks un P. Brēgels Vecākais. Arhitektūrā izpaudās monumentalitāte, formu plastiskums.
• Ievērojamāko renesanses komponistu daiļrade radīja priekšnosacījumus harmoniski pilnskanīgai vokālai daudzbalsībai. Baznīcas mūzika zaudēja savu noteicējas lomu profesionālajā mūzikā. Renesanses laicīgās mūzikas humāniskās tendences sevišķi spilgti izpaudās franču un flāmu komponistu motetēs un mesās. Attīstījās instrumentālā mūzika, iedibinājās mažora-minora skaņkārtu sistēma un homofoniskās rakstības stils, kas sagatavoja operas, oratorijas, kantātes, solo dziesmas žanru izveidošanos.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1370412
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties