Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:741377
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

5.2. Putupolistirols
Putupolistirolu (PPS) iespējams izgatavot gan nepārtrauktu gan pārtrauktu procesu rezultātā.
Pārtraukts procesa gadījumā PS bumbu dzirnavās tiek sajaukts ar poroforu un maisīts 20 h. Pēc tam iegūtais maisījums tiek presēts. Presēšanu veic 120 oC temperatūrā, tās laikā PS daļiņas izkūst un veido monolītu masu. Paralēli šim procesam norisinās porofora sadalīšanās. Presēšanas laiks aizņem 90-120 min, bet loksnes dzesēšanas laiks 10-30 min. Izmantojot šo izgatavošanas metodi izdalās liels CO2 daudzums, līdz ar to presformai ir jābūt hermētiski noslēgtai. Iegūtā PPS gala īpašības ir atkarīgas no samaisīšanas pakāpes. To iespējams uzlabot pievienojot etilspirtu, pie kam etilspirts atvieglo arī presēšanu. Sīkdispers PPS veidojas tikai tad, kad PS ir izkusis, bet porofors nav sācis sadalīties.
Pie nepārtrauktajām metodēm pieskaitāma autoklāva metode. Izmantojot šo metodi gāzveidīgās komponentes ar PS iespējams sajaukt 4-5 stundu laikā, autoklāvā paaugstinātā spiedienā un temperatūrā (80-90 oC).
Iegūto masu tālāk ievieto perforētā presformā, kuru apsilda ar H2O tvaikiem, vai verdošu H2O. H2O tvaiku izmantošana ir efektīvāka, jo tiem ir lielāks siltumatdeves koeficients. Putošana ilgst 20 minūtes. PPS īpatnējo tilpumu iespējams regulēt ar polimērā izšķīdinātās gāzes koncentrāciju.
Putošanu iespējams veikt arī suspensijas polimerizācijas laikā, kur pēdējā polimerizācijas stadijā tiek pievienots porofors vai putošanas aģents, kā rezultātā polimerizācijas laikā notiek PS piesātināšanās ar gāzi. Šajā stadijā PS ietilpstošais ūdens daudzums nedrīkst pārsniegt 1-2 %. Par aģentu tiek izmantots izopentāns vai butāns, to daudzums parasti ir 3-5 %. Papildus putošanās aģentam PS polimerizācijas laikā tiek pievienoti arī antipirēni. Rezultātā tiek iegūtas gāzi saturošas granulas, kuras nedrīkst ilgi uzglabāt, jo uzglabāšanas laikā norisinās gāzes difūzija no granulām.
Iegūtās granulas ievieto kamerā 25-30 oC temperatūrā un iztur 3-5 h. Tas nepieciešams, lai iegūtu vienmērīgākus granulu izmērus.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1237066
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties