Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:739318
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.2. Problēmas definēšana.

Galvenā problēma – skolotāju neapmierinātība ar savu darbu (sociāli ekonomiska problēma). Attiecināma uz visiem Latvijas skolotājiem un tai nav tikai ekonomiski cēloņi (zemas darba algas), bet arī sociāli (lēnais skolu labiekārtošanas process, gadu gaitā mainīgā skolēnu attieksme un audzināšanas jautājumi utt.)
Problēmas definēšanai varētu piesaistīt arī dažus pantus no Saeimas pieņemtā un Valsts prezidenta izsludinātā „Darba likuma”
(tiešsaiste: http://www.likumi.lv/doc.php?id=26019&mode=DOC, sk internetā: 31.10.2007 ) Tie varētu būt šādi:
1. 81.pants. Darba gaita. Darbiniekam savu darba pienākumu ietvaros ir pienākums rūpēties par to, lai pēc iespējas novērstu vai mazinātu šķēršļus, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, kā arī par to, lai pēc iespējas novērstu vai mazinātu draudošus vai jau radušos zaudējumus. (aizejot no darba, skolotājs ietekmē parasto darba gaitu skolā, liekot citiem skolotājiem uzņemties strādāt lielāku slodzi. Skolotāja darba pienākums būtu rūpēties, lai viņa aiziešana neietekmē citas personas.)
2. 86.pants. Darbinieka civiltiesiskās atbildības pamats un apmērs. Ja darbinieks bez attaisnojoša iemesla neveic darbu vai arī veic to nepienācīgi vai citādas prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ ir nodarījis zaudējumus darba devējam, darbiniekam ir pienākums atlīdzināt darba devējam radušos zaudējumus. (skolotāju rīkotie streiki un līdz ar to arī neierašanās skolā; skolotājiem pazūd interese par darbu – tiek ietekmēta izglītības kvalitāte. Piemēram, privātskolās, kurās vecāki maksā par to, lai pedagogi pēc vislabākās sirdsapziņas strādātu ar viņu bērnu, tiek sagaidīta arī atbilstoša attieksme.)
3. 91.pants. Blakus darbs. Darbiniekam ir tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi (Skolotājs varētu piestrādāt arī citā darbā un par abiem darbiem kopā saņemt lielāku atalgojumu. Diemžēl daudzās skolās pedagogi strādā pat pa divām slodzēm, tāpēc piepelnīšanās nav iespējama laika trūkuma dēļ.).
Latvijas Ministru kabinets ir pieņēmis arī pedagogu darba samaksas noteikumus, kuri paredz pedagogu darba samaksas kārtību, darba samaksas apmēru un darba slodzes lielumu valsts un pašvaldību izglītības iestādēs.

1.3. Problēmas detalizēts apraksts un būtības izpratne.

Skolotāju neapmierinātība ar savu darbu, skolotāju trūkums mācību iestādēs, pensijas vecuma skolotāju pieaugums, vecāku neapmierinātība ar izglītības kvalitāti – to visu mēs varam nosaukt par nesakārtotību izglītības sistēmā. Izpētot iemeslus skolotāju neapmierinātībai ar savu darbu, iespējams tikt līdz „problēmas saknei”, tādējādi aplūkojot neapmierinātības cēloņus un iespējamos problēmas risinājumus.
Šobrīd masu medijos bieži tiek minēti skolotāju streiki un neapmierinātība. Kā sasāpējies jautājums tiek aplūkotas skolu reformas un krievu skolu likvidācija. Avīžu reklāmu sadaļās – nepārtraukti skolotāju meklējumi, zem kuriem arī solījumi par pienācīgu atalgojumu, labiem darba apstākļiem un samaksu par virsstundām.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1133627
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties