Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:737041
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sižets.
Romāns ir peripetijām bagāts, taču šajā darbā cauri dēku pavedieniem Eglītis izvij latviešu tautas likteņstāstu otrā pasaules kara gados un par stāstījuma objektu izvēlas galveno varoni, pareizāk „nevaroni” Raini Ozolāju, ko vēstures notikumi ierauj dažādākās situācijās. Cauri dēkainībai jūtama autora smeldzīgā sāpe par mūsu tautas likteņiem.
Romānā „Es nebiju varonis” A. Eglītis sākotnēji izceļ gleznotāju pasauli, cik esmu noskaidrojusi, tas autoram ir bijis tuvs mākslas izpausmes veids un to viņš ir izmantojis un spilgti attēlojis arī citos savos darbos.
A. Eglīša romānā „Es nebiju varonis” tiek stāstīts par latvieti Raini Ozolāju, kas tiek iepīts visdažādākajos notikumos, saistībā ar otro pasaules karu. Viņš paspēj pabūt gan kara skolā, gan trimdā, gan cietumā, gan kara lauka, gan gūstā, gan uz laiku zaudējis arī redzi, kā arī vēl citi, visdažādākie notikumi virza romāna darbību. Romānā aprakstītie notikumi ir izdomāti, tā kā tos nevar tieši sasaistīt ar īstajiem vēsturiskajiem notikumiem, bet noskaņa tiek radīta meistarīgi.
Problēmu loks.
A.Eglītis romānā neviļus, it kā aizsteidzoties ar eleganto, nereti ironisko tēlojumu, apstājas pie savas dzīves pamata problēmas – cilvēku un mākslas likteņiem, tās sūtības un jēgas – un tad teksts bieži vien iegūst filozofisku vērienu un atvēzienu. Autora vērtējumā mākslas darba avots ir dzīves patiesība – dabas cilvēka, realitātes atveidojums, tiecoties ietvert tajā būtību, varētu teikt arī –dvēseli. Cilvēka liktenis un jēga: „No beigta manis nevienam nebūs nekāda labuma, ne dzimtenei, ne man pašam.”, „…var upurēt dzīvību, ja upurim ir kāda jēga, bet mirt tikai vilšanās un paguruma dēļ ir nožēlojami un mazdūšīgi. Jābūt taču arī kādam pienākumam pret dzīvību un tas ir – uzturēt to iespējami ilgi.”…

Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1174832
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties