Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:736501
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.07.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  PSRS POLITKA MŪZIKAS JOMĀ UN DZIESMU TEKSTI NO 1954.G. LĪDZ 1960.G.    4
2.  PSRS POLITKA MŪZIKAS JOMĀ UN DZIESMU TEKSTI NO 1960.G. LĪDZ 1964.G.    10
  NOBEIGUMS    13
  IZMANTOTIE AVOTI    14
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
PSRS politika kultūras jomā no 1954.g. līdz 1964.g. iezīmēja divas pamattendences. No vienas puses līdz ar sabiedrības modernizāciju parādījās brīvais laiks kuru bija nepieciešams aizpildīt ar kvalitatīvām izklaidēm, tai skaitā mūziku, tādejādi radot nepieciešamīdu attīstīt dažādus mūzikas žanrus un tematiski saturiskā ziņā daudzveidīgus dziesmu tekstus, pielāgojot tos dažādu sabiedrības grupu gaumei. No otras muses padomju ideoloģija centās izskaus no mūzikas t.s. vieglās mūzikas paraugus un aizstāt tos ar augstvērtīgiem klasiskās mūzikas paraugiem un jauno komponistu sacerējumiem. Abas šīs tendences ļoti uzskatāmi atspoguļojas šajā laika posmā izdotajos dziesmu krājumos.
Sākotnēji kā pretreakcija Staļina laika represijām tā visspilgtāk atspoguļojās tieši relģiska satura dziesmu tekstos, kas bija veltīti izteikti nacionālai tematikai. Tomēr neskatoties uz Hruščova atbalstu kultūras jomai, šāda satura dziesmu teksti nebija pieļaujami arī destaļenizācijas posmā un turpmāk šādu tekstu izdošana tikai aizliegta.
Laika posmā no 1955.g. līdz 1959. g. tika izdoti dziesmu tekstu krājumi kuros galvenokārt dominēja sociālistiskajai sabiedrībai aktuālā tematika: draudzība, darbs, karš, miers, dzimtene u.c. Piecdesmito gadu beigās – sešdesmito gadu sākumā tika publicēti vairāki latviešu autoru dziesmu krājumi, kas sevī ietvēra ievērojamāko latviešu dzejnieku tarbus, tādejādi sekmējot nopietnās mūzikas attīstību. Tomēr šo dziesmu krājumu nacioālā rakstura dēļ turpmāka to publicēšana tikai būtiski ierobežota.
Lai padomju ideoloģijas apstākļos radītu tematiski daudzveidīgu dziesmu repeertuāru, kā arī izskaustu vieglās mūzikas paraugus un dziesmu tekstus ar nacionālu raksturu, līdz ar 1960. gadu aizsākās tematiski daudz plašāku dziesmu krājumu publicēšana. Līdzās jau populārajām draudzības, darba, kara, miera un dzimtenes tematikām sāka publicēt arī dziesmu tekstus, kas skāra tādu tematiku kā: mīlestība, senatne, Latviešu strēlnieki un Rīga.
Kopumā izvērtējot šo laika posmu redzams, ka dziemsmu teksti arī Hruščova ideoloģiskā atkušņa laikā kalpoja par nozīmīgu propogandas ieroci. Neskatoties uz dažādiem ieviestajiem birokrātskajiem atvieglojumiem, publicēta tika tikai neliela daļa dziesmu teksu, kas atbilda ideoloģijas prasībām.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1324162
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties